O reţetă de bază în bucătăria marocană, în care carnea de pui se combină firesc cu aromele condimentelor şi dulceaţa fructelor şi a mierii. Dacă aveţi un vas tajine (tagine) este foarte probabil că ştiţi cum să-l folosiţi, dacă nu, puteţi realiza vasul de mai jos şi într-o cratiţă obişnuită, preferabil cât mai groasă (tuci).
Porţii: 4
Timp de preparare: 90-120 minute
Ingrediente:
- 8-12 ciocănele de pui
- 3 morcovi
- 1 linguriţă scortisoara măcinată
- 1/2 linguriţă nucsoara măcinată
- 1 linguriţă ghimbir tocat
- 1/2 linguriţă turmeric
- 100 ml ulei de măsline
- 1 ceapă roşie
- 4 căţei de usturoi
- 1,5 litri supă de pui
- 3 linguri miere
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 1 lingură mentă uscată
- 2 rulouri scortisoara
- 3/4 cană caise uscate
- 3 linguri migdale decojite
- sare
- 1/2 linguriţă piper
pentru garnitură
- 1 1/2 cană cuşcuş
- 1 lingură de unt
Preparare:
- Amestecaţi nucşoara cu scorţişoara, piperul și tumericul.
- Pudraţi carnea cu amestecul de condimente şi lăsaţi deoparte.
- Curăţaţi ceapa şi morcovii.
- Tăiaţi mare ceapa şi morcovii (vezi foto).
- Curăţai şi tocaţi mărunt usturoiul şi ghimbirul.
- Încingeţi uleiul.
- Adăugaţi şi rumeniţi la foc iute carnea pe toate părţile.
- Adăugaţi ceapa, usturoiul, ghimbirul şi morcovii.
- Stingeţi cu supa de pui.
- Adăugaţi ruloul de scorţişoară, menta şi lămâia.
- Fierbeţi carnea până se pătrunde.
- Puneţi într-un vas cuşcuşul, untul şi adăugaţi 3 căni de supă de pe carne. Acoperiţi şi lăsaţi 5 minute. Descoperiţi şi afânaţi (răscoliţi) cu furculiţa cuşcuşul.
- Adăugaţi caisele, migdalele și mierea peste carne.
- Asezonaţi cu sare şi piper după gust.
Tajine-ul de pui cu caise se serveşte cu cuşcuş.