cuscus Cușcuș desemnează un tip de granule sferice preparate din făină de grâu dur (semolina), precum și mâncărurile preparate cu acest ingredient.

Originar din Maroc, Tunisia, Algeria, Libia și Egipt, cușcușul a devenit un aliment folosit și în bucătăriile europene. Prepararea cușcușului constă în umezirea cu apă a făinii de grâu dur și formarea unor granule sferice cu diametrul de aproximativ 1 mm; pentru a-și păstra forma, acestea sunt apoi pudrate cu făină albă. Uneori, se adaugă și sare în timpul procesului de preparare.

În mod tradițional, cușcușul se gătește în vase de tip tajine și se servește alături de tocănuri de legume sau carne, dar și ca garnitură sau mâncare în sine, putând fi servit rece sau cald.

Cușcușul care se comercializează și la noi, în supermarketuri sau în magazine naturiste; este un cușcuș cu preparare rapidă (se prepară în doar câteva minute, conform indicațiilor de pe ambalaj).

Date nutriționale pentru o porție (173 g de cușcuș crud)

  • Calorii 650
  • Grăsimi 1 g
  • Colesterol 0 mg
  • Sodiu 17 mg
  • Potasiu 287 mg
  • Carbohidrați  134 g
  • Proteine 22 g

Cușcuș (română) / couscous (engleză, franceză) / kuskusu (arabă) / cuscuz (portugheză).

În Iordania, Palestina și Liban, cușcușul este denumit maftoul.

print

1 comentariu

Comments are closed.