O reţetă de bază în bucătăria marocană, în care carnea de pui se combină firesc cu aromele condimentelor şi dulceaţa fructelor şi a mierii. Dacă aveţi un vas tajine (tagine) este foarte probabil că ştiţi cum să-l folosiţi, dacă nu, puteţi realiza vasul de mai jos şi într-o cratiţă obişnuită, preferabil cât mai groasă (tuci).

Porţii: 4

Timp de preparare: 90-120 minute

Ingrediente:

  • 8-12 ciocănele de pui
  • 3 morcovi
  • 1 linguriţă scortisoara măcinată
  • 1/2 linguriţă nucsoara măcinată
  • 1 linguriţă ghimbir tocat
  • 1/2 linguriţă turmeric
  • 100 ml ulei de măsline
  • 1 ceapă roşie
  • 4 căţei de usturoi
  • 1,5 litri supă de pui
  • 3 linguri miere
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1 lingură mentă uscată
  • 2 rulouri scortisoara
  • 3/4 cană caise uscate
  • 3 linguri migdale decojite
  • sare
  • 1/2 linguriţă piper

pentru garnitură

  • 1 1/2 cană cuşcuş
  • 1 lingură de unt

Preparare:

  1. Amestecaţi nucşoara cu scorţişoara, piperul și tumericul.
  2. Pudraţi carnea cu amestecul de condimente şi lăsaţi deoparte.
  3. Curăţaţi ceapa şi morcovii.
  4. Tăiaţi mare ceapa şi morcovii (vezi foto).
  5. Curăţai şi tocaţi  mărunt usturoiul şi ghimbirul.
  6. Încingeţi uleiul.
  7. Adăugaţi şi rumeniţi la foc iute carnea pe toate părţile.
  8. Adăugaţi ceapa, usturoiul, ghimbirul şi  morcovii.
  9. Stingeţi cu supa de pui.
  10. Adăugaţi ruloul de scorţişoară, menta şi lămâia.
  11. Fierbeţi carnea până se pătrunde.
  12. Puneţi într-un vas cuşcuşul, untul şi adăugaţi 3 căni de supă de pe carne. Acoperiţi şi lăsaţi 5 minute. Descoperiţi şi afânaţi (răscoliţi) cu furculiţa cuşcuşul.
  13. Adăugaţi caisele, migdalele și mierea peste carne.
  14. Asezonaţi cu sare şi piper după gust.

Tajine-ul de pui cu caise se serveşte cu cuşcuş.

print

3 Comentarii

  1. Daca se numeste “tajine”, prin definistie nu contine couscous, ci numai carne (pui, miel, vitel) si legume, optional fructe. In afara de asta, reteta pare super delicioasa, insa vasul de tajine face diferenta.

  2. da vasul de tajine face diferenta pentru ca se face la foc incet si aia face ca toate aromele sa se amestece intre ele, am mancat in Maroc, deliciossss si cous cous-ul sunt innebunita dupa el!!!!

Comments are closed.