O variantă regională, această zacuscă are un farmec aparte dat de aroma ciupercilor de pădure care fac din tradiţionala zacuscă o gustare şi mai gustoasă. O puteţi găti pentru consum imediat sau conserva pentru iarnă. Indiferent de alegere, scopul va scuza mijloacele.
Timp de preparare: 2 1/2 ore
Porţii: aproximativ 1 kilogram
- 250 grame ardei kapia sau gogoşar roşu
- 200 grame de roşii decojite
- 250 grame ceapă
- 400 grame ciuperci mixte
- 3 linguri pastă de tomate
- 8 linguri de ulei
- sare şi piper după gust
Preparare:
- Curăţaţi şi tocaţi din cuţit ceapa, ardeiul şi roşiile. Tăiaţi ciupercile în bucăţele cu latura de aproximativ 1 centimetru.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă.
- Sotaţi bine, timp de 10 minute sau până devin sticloase, ceapa şi ardeiul.
- Adăugaţi ciupercile şi rumeniţi-le uşor.
- Adăugaţi roşiile tăiate, pasta de tomate şi 2 căni de apă.
- Fierbeţi la foc mic, amestecând constant, timp de aproximativ o oră şi jumtate, până când lichidul a scăzut şi zacusca s-a legat.
- Săraţi şi piperaţi după gust.
Zacusca de ciuperci se consumă proaspătă, după ce s-a răcit minim 1 oră, sau conservată (sterilizată în borcane acoperite cu capac, fierte într-o tavă cu apă, la cuptor).