O variantă regională, această zacuscă are un farmec aparte dat de aroma ciupercilor de pădure care fac din tradiţionala zacuscă o gustare şi mai gustoasă. O puteţi găti pentru consum imediat sau conserva pentru iarnă. Indiferent de alegere, scopul va scuza mijloacele.
Timp de preparare: 2 1/2 ore
Porţii: aproximativ 1 kilogram
- 250 grame ardei kapia sau gogoşar roşu
- 200 grame de roşii decojite
- 250 grame ceapă
- 400 grame ciuperci mixte
- 3 linguri pastă de tomate
- 8 linguri de ulei
- sare şi piper după gust
Preparare:
- Curăţaţi şi tocaţi din cuţit ceapa, ardeiul şi roşiile. Tăiaţi ciupercile în bucăţele cu latura de aproximativ 1 centimetru.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă.
- Sotaţi bine, timp de 10 minute sau până devin sticloase, ceapa şi ardeiul.
- Adăugaţi ciupercile şi rumeniţi-le uşor.
- Adăugaţi roşiile tăiate, pasta de tomate şi 2 căni de apă.
- Fierbeţi la foc mic, amestecând constant, timp de aproximativ o oră şi jumtate, până când lichidul a scăzut şi zacusca s-a legat.
- Săraţi şi piperaţi după gust.
Zacusca de ciuperci se consumă proaspătă, după ce s-a răcit minim 1 oră, sau conservată (sterilizată în borcane acoperite cu capac, fierte într-o tavă cu apă, la cuptor).
Salve. As vrea sa stiu dc in loc de gogosari sau ardei capia se pot folosii ardei grasi, aici nu gas nici gogosari si nici ardei capia…. Va multumesc. O zi buna. Retetele ffffffffff gustoase 🙂
Da, se poate. Căutaţi ardei cât mai apropiaţi de gustul, culoare şi textura celor pomeniţi.
Comments are closed.