Zaalouk este o gustare marocană tradiţională, servită la începutul mesei, caldă sau rece. O salată de vinete de post, apropiată de o zacuscă, dar cu un inconfundabil parfum african, zaalouk vă va cuceri prin prospeţimea sa. Marele său avantaj: nu vă veţi arde curăţând vinetele fripte pe grătar.

Porţii: 2-4

Timp de preparare: 45 de minute

Ingrediente:

  • 3 vinete medii
  • 2 roşii mari
  • 1 ardei iute (opţional)
  • 6 căţei de usturoi
  • 3 linguri zeamă de lămâie
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură rasă de chimion
  • 1 linguriţă boia de ardei dulce
  • 4-5 linguri pătrunjel tocat
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Decojiţi roşiile şi tocaţi-le mare.
  2. Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l rondele.
  3. Tăiaţi ardeiul iute rondele.
  4. Curăţaţi vinetele şi tăiaţi-le cubuleţe.
  5. Încingeţi uleiul într-o cratiţă încăpătoare.
  6. Adăugaţi vinetele şi rumeniţi-le uşor până se înmoaie.
  7. Adăugaţi usturoiul şi ardeiul iute.
  8. Adăugaţi boiaua de ardei dulce, chimionul şi puţină sare.
  9. Adăugaţi roşiile, zeama de lămâie şi două căni de apă.
  10. Acoperiţi şi fierbeţi la foc mediu 30 de minute.
  11. Descoperiţi vasul şi zdrobiţi vinetele cu furculiţa.
  12. Asezonaţi cu sare şi piper.
  13. Luaţi de pe foc şi adăugaţi verdeaţa tocată.

Salata de vinete marocană se serveşte cu pâine sau lipie – caldă, la temperatura camerei sau rece – singură sau alături de alte aperitive.

print

4 Comentarii

    • Se gasesc in magazinele etnice, turcesti-arabesti. Vezi pe harta care e mai aproape>http://www.cevabun.ro/harta-magazinelor-cu-specialitati-din-bucuresti/

  1. Am reusit sa fac reteta de trei ori.
    Prima asa cum este. BUNA!
    A doua.
    Pentru cei carora le place IUTE!!!in loc de boia dulce am pus numai iute!
    F.BUNA!!!
    ATENTIE! Necesita BERE.
    A treia (completata din a doua).
    Am adaugat marar pe linga patrunjel.
    EXCELENTA!!!
    Nu stiu de ce in majoritatea retelor romanesti se exclude mararurul.

Comments are closed.