Zaalouk este o gustare marocană tradiţională, servită la începutul mesei, caldă sau rece. O salată de vinete de post, apropiată de o zacuscă, dar cu un inconfundabil parfum african, zaalouk vă va cuceri prin prospeţimea sa. Marele său avantaj: nu vă veţi arde curăţând vinetele fripte pe grătar.
Porţii: 2-4
Timp de preparare: 45 de minute
Ingrediente:
- 3 vinete medii
- 2 roşii mari
- 1 ardei iute (opţional)
- 6 căţei de usturoi
- 3 linguri zeamă de lămâie
- 4 linguri ulei de măsline
- 1 lingură rasă de chimion
- 1 linguriţă boia de ardei dulce
- 4-5 linguri pătrunjel tocat
- sare
- piper
Preparare:
- Decojiţi roşiile şi tocaţi-le mare.
- Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l rondele.
- Tăiaţi ardeiul iute rondele.
- Curăţaţi vinetele şi tăiaţi-le cubuleţe.
- Încingeţi uleiul într-o cratiţă încăpătoare.
- Adăugaţi vinetele şi rumeniţi-le uşor până se înmoaie.
- Adăugaţi usturoiul şi ardeiul iute.
- Adăugaţi boiaua de ardei dulce, chimionul şi puţină sare.
- Adăugaţi roşiile, zeama de lămâie şi două căni de apă.
- Acoperiţi şi fierbeţi la foc mediu 30 de minute.
- Descoperiţi vasul şi zdrobiţi vinetele cu furculiţa.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Luaţi de pe foc şi adăugaţi verdeaţa tocată.
Salata de vinete marocană se serveşte cu pâine sau lipie – caldă, la temperatura camerei sau rece – singură sau alături de alte aperitive.
Am mancat asa ceva in Paris. A fost foarte interesant.
Pe unde as gasi eu chimion? Dar chimen pisat?
Se gasesc in magazinele etnice, turcesti-arabesti. Vezi pe harta care e mai aproape>http://www.cevabun.ro/harta-magazinelor-cu-specialitati-din-bucuresti/
Am reusit sa fac reteta de trei ori.
Prima asa cum este. BUNA!
A doua.
Pentru cei carora le place IUTE!!!in loc de boia dulce am pus numai iute!
F.BUNA!!!
ATENTIE! Necesita BERE.
A treia (completata din a doua).
Am adaugat marar pe linga patrunjel.
EXCELENTA!!!
Nu stiu de ce in majoritatea retelor romanesti se exclude mararurul.
Comments are closed.