Mâncare tihnită, de familie şi tavernă (ţinută tot de o familie) vita în sos de roşii este specifică Greciei unde se regăseşte în toate regiunile, din Creta în Kefalonia, cu mici nuanţe de la zonă la zonă.  Reţeta e primitiv de simplă şi lista ingredientelor nu depăşeşte cu mult numele (moshari kokkinisto, în greacă).

Porţii: 4-6

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

  • 1,6 kilograme carne de vită macră, fără os (ex.pulpă)
  • 3 litri supă de vită (sau apă)
  • 4-5 roşii
  • 1 ceapă mare
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 lingură rasă de enibahar (sau 1 linguriță de nucsoara amestecată cu scortisoara)
  • 5 linguri ulei de măsline
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriţă de zahăr
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul.
  2. Tăiaţi carnea în cuburi potrivite.
  3. Treceţi roşiile prin răzătoarea mare.
  4. Încingeţi uleiul într-o cratiţă adâncă.
  5. Adăugaţi şi sotaţi ceapa şi usturoiul 40-60 de secunde.
  6. Adăugaţi carnea de vită şi rumeniţi-o.
  7. Stingeţi cu supa de vită (sau apă).
  8. Adăugaţi foile de dafin şi enibaharul.
  9. Fierbeţi vita, spumind des, până se pătrunde şi supa scade.
    [tip]Dacă aveţi o oală minune (care fierbe sub presiune), puteţi fierbe carnea în ea.[/tip]
  10. Adăugaţi roşiile, zahărul şi fierbeţi până scade totul bine.
    [note]Dacă sosul este prea subţire, se îngroaşă cu puţină făină.[/note]
  11. Asezonaţi cu sare şi piper.
    [warning]Dacă folosiţi supă, nu adăugaţi sare decât dacă este necesar.[/warning]

Vita în sos de roşii se serveşte fierbinte cu garnitură de paste.

print