Mâncare tihnită, de familie şi tavernă (ţinută tot de o familie) vita în sos de roşii este specifică Greciei unde se regăseşte în toate regiunile, din Creta în Kefalonia, cu mici nuanţe de la zonă la zonă. Reţeta e primitiv de simplă şi lista ingredientelor nu depăşeşte cu mult numele (moshari kokkinisto, în greacă).
Porţii: 4-6
Timp de preparare: 90 de minute
Ingrediente:
- 1,6 kilograme carne de vită macră, fără os (ex.pulpă)
- 3 litri supă de vită (sau apă)
- 4-5 roşii
- 1 ceapă mare
- 4 căţei de usturoi
- 1 lingură rasă de enibahar (sau 1 linguriță de nucsoara amestecată cu scortisoara)
- 5 linguri ulei de măsline
- 2 foi de dafin
- 1 linguriţă de zahăr
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul.
- Tăiaţi carnea în cuburi potrivite.
- Treceţi roşiile prin răzătoarea mare.
- Încingeţi uleiul într-o cratiţă adâncă.
- Adăugaţi şi sotaţi ceapa şi usturoiul 40-60 de secunde.
- Adăugaţi carnea de vită şi rumeniţi-o.
- Stingeţi cu supa de vită (sau apă).
- Adăugaţi foile de dafin şi enibaharul.
- Fierbeţi vita, spumind des, până se pătrunde şi supa scade.
[tip]Dacă aveţi o oală minune (care fierbe sub presiune), puteţi fierbe carnea în ea.[/tip] - Adăugaţi roşiile, zahărul şi fierbeţi până scade totul bine.
[note]Dacă sosul este prea subţire, se îngroaşă cu puţină făină.[/note] - Asezonaţi cu sare şi piper.
[warning]Dacă folosiţi supă, nu adăugaţi sare decât dacă este necesar.[/warning]
Vita în sos de roşii se serveşte fierbinte cu garnitură de paste.