Garnitură tradiţională germană, însoţitoare perfectă a fripturilor din carne de porc, gâscă, raţă, vânat – sau chiar cârnaţi fripţi – varza călită cu măr (Rotkohl mit Apfel sau, simplu, Apflerotkohl) este o capodoperă vegetariană. Dulce acrişoară, proaspătă şi aromată, cu o textură catifelată, această garnitură sofisticată suprinde cel mai bine caracterul bucătăriilor germanice, care combină fructele cu legumele.
Porţii: 6
Timp de preparare: 40 minute
- 3 linguri de ulei
- 1,5 kg de varză roşie tocată
- 2 cepe
- 4 mere
- 4 linguri de zahăr
- 6 linguri de oţet din vin
- 1 lingură rasă de sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi varza şi răzuiţi-o fin.
- Curăţaţi şi răzuiţi merele.
- Curăţaţi şi tocaţi fin ceapa.
- Încingeţi uleiul într-o cratiţă adâncă.
- Rumeniți uşor ceapa şi varza la foc mic timp de aproximativ 5 minute amestecând constant.
- Adăugaţi mărul, o jumătate de pahar de apă, sare şi piper.
- Acoperiți cratiţa şi lăsaţi să fiarbă totul, la foc mic, timp de 25 de minute.
- Adăugaţi zahărul şi oţetul, amestecaţi şi mai fierbeţi totul descoperit, amestecând din când în când, încă 5-6 minute.
Varza roşie călită cu măr se serveşte fierbinte ca garnitură pentru fripturi sau ca atare.
[tip]Puteţi echilibra gustul dulce/acru, adăugând sau reducând cantitatea de zahăr/oţet.[/tip]