Varza (dulce sau acră) călită a fost dintotdeauna pe gustul românului, mare iubitor de sarmale, iar asocierea ei cu afumătură a venit astfel în mod firesc. În funcţie de regiunea ţării şi perioada anului, varza călită se găteşte simplu, din varză murată sau din varză proaspătă, cu sau fără roşii. Versiunea de mai jos, cu varză dulce acrită cu roşii şi vin alb, este o variantă  cevabun.ro.

Porţii: 4

Timp de preparare: 100 de minute

Ingrediente:

  • 1 varză mare
  • 3 linguri de ulei
  • 3 felii de bacon sau slănină
  • 400 grame costiţă afumată
  • 2 roşii
  • 300 ml vin alb sec
  • 1 ceapă mare
  • 2 foi de dafin
  • 1 crenguţă de cimbru
  • 2 linguri de mărar tocat
  • sare
  • piper negru măcinat

Preparare:

  1. Curăţaţi şi tocaţi fin varza.
  2. Decojiţi roşiile şi tăiaţi-le cuburi.
  3. Frecaţi varza cu două linguri de sare şi lăsaţi-o să se odihnească 10 minute.
  4. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
  5. Tăiaţi baconul şi costiţa cuburi sau julienne.
  6. Încingeţi uleiul şi rumeniţi baconul şi costiţa.
  7. Adăugaţi ceapa şi sotaţi-o.
  8. Adăugaţi varza scursă de zeamă.
  9. Adăugaţi roşiile, vinul alb, cimbrul şi dafinul.
  10. Acoperiţi vasul şi fierbeţi înăbuşit, pe aragaz la foc mediu sau în cuptor, timp de aproximativ 50-60 de minute, până când varza s-a pătruns.
  11. Adăugaţi mărarul tocat.
  12. Asezonaţi cu sare şi piper după gust.

Varza călită cu afumătură se serveşte simplă sau cu smântână, cu pâine sau mămăligă.

[note]Reţeta cu varză acră se găteşte relativ la fel însă fără vin şi roşii, iar varza tocată se adaugă direct.[/note]

print