Desert cult al Transilvaniei, arhaic şi totodată modern, Vargabeles (se pronunţă vorgobeleş) s-a născut în secolul XVIII în Cluj. Paternitatea sa este atribuită unui hangiu din Cluj pe nume Varga iar numele ei s-ar putea traduce prin căptuşeala cizmarului. Budincă din tăieţei laţi, stropiţi cu unt cald şi amestecaţi cu brânză de vaci subţiată cu smântână, legată cu ouă, îndulcită cu zahăr, parfumată cu vanilie şi/sau coajă de lămâie şi dată la cuptor spre desăvârşire, Vargabeles este un desert săţios, întâlnit în mai toate casele din Transivania şi în multe din restaurantele ei. Simplu de preparat, cu ingrediente nepretenţioase, acest desert cunoaşte o binemeritată popularitate în toată lumea occidentală.
Vezi aici și rețeta de Budincă de orez cu brânză și piersici.
Reţetă: Budincă de tăieței cu brânză de vaci
Ingrediente:
- 400 grame tăieţei laţi (sau tagliatelle)
- 500 grame brânză de vaci
- 100 ml lapte călduţ
- 5 linguri smântână grasă
- 6 linguri bune de zahăr
- 2 linguri zdravene de unt
- 1 cană de stafide
- coaja de la o lămâie
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 5 ouă
- 2 linguri zahăr pudră
- 2 linguri de pesmet
- 1 vârf de cuţit de sare
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 150-160 de grade Celsius (temperatură mică).
- Turnaţi laptele cald peste stafide şi lăsaţi-le să se înmoaie.
- Fierbeţi tăieţeii în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet.
- Topiţi untul.
- Scurgeţi tăieţeii şi amestecaţi-i cu untul topit. Lăsaţi tăieţeii să se răcorească.
- Separaţi albuşurile de gălbenuşuri.
- Amestecaţi gălbenuşurile cu brânza de vaci, smântâna, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi puţină sare.
- Adăugaţi în amestec stafidele scurse de lapte.
- Bateţi albuşurile spumă. Adăugaţi în spumă zahărul pudră.
- Ungeţi o formă termorezistentă sau un o formă de tort cu margine detaşabilă cu puţin unt şi pudraţi-o cu pesmet.
- Amestecaţi pastele cu crema de brânză, suficient de bine cât brânza să se distribuie uniform dar destul de gentil cât să nu rupeţi tăieţeii.
- Turnaţi tăieţeii în forma tapetată cu pesmet.
- Turnaţi spuma de ou peste şi nivelaţi-o.
- Introduceţi budinca la cuptor pentru 15-20 de minute, până când spuma de ou se rumeneşte la suprafaţă.
- Scoateţi budinca şi lăsaţi-o să se răcească înainte de servire. Vargabeles se serveşte rece, simplă, pudrată cu zahăr, cu o lingură de frişcă (şi smântână dulce bătută) sau siropuri de fructe.
Timp de pregătire: 30 minute
Timp de gătire: 30 minute
Porții: 8
[note]Variantele moderne, de restaurant, adaugă albuşurile bătute în amestecul de brânză şi coc budinca “împachetată” între două foi de plăcintă.[/note]
ca si completare: sa nu fierbeti taietii prea mult, sa fie al dente 🙂
– eu nu am mai batut albusurile spuma, ci am batut ouale ca si pentru omleta si am amestecat in compozitia de branza
– de asemenea, am pus cate un strat de tagliatelle si unul de compozitie (deci nu le-am mai amestecat intre ele)..si a iesit f bun:)
@ioana, da, exista mai multe variante, majoritatea bune, ca la orice reteta populara.
Ceva bun,cu ce pot inlocui de branza de vaci?In Spania nu gasesc…
Cea mai la indemana metoda e sa folosesti iaurt scurs bine de zer intr-o panza sau tifon (pus in doua) curat. Poti sa faci acasa branza da vaci. Incalzesti laptele gras pana aproape de fierbere (ca sa nu faca spuma), adaugi zeama de la 1 lamaie, il acoperi si il lasi sa se branzeasca. Dupa il scurgi de zer cum spuneam mai sus.
Am descoperit cum se numeşte. Poţi să-l înlocuieşti cu requeson.
Multumesc pentru raspuns.Mi-am pus in gand sa fac branza de vaci,mai citisem pe undeva de o reteta dar parca trebuia adaugat iaurt(sper sa nu ma insel).Ar fi o problema cu laptele care e pasteurizat la temperaturi f.inalte si nu stiu daca functioneaza…o sa incerc sa gasesc un lapte proaspat.Imi place site-ul vostru pt. promptitudinea cu care raspundeti daca avem vreo nelamurire si pt retetele grozave din care am incercat deja cateva …am avut succes.Un abrazo.
Daca doriti sa realizati doar iaurt, este ideal sa folositi bacterii de iaurt. Metoda descrisa de noi nu era cea de obtinere a iaurtului ci direct a branzei. Probabil ne-am exprimat deficitar. Oricum, iaurtul coaguleaza mai lent. Daca doriti branza de vaci urmati instructiunile de aici (e si un film la final) dar scurgeti doar cateva zeci de minute branza:http://www.cevabun.ro/cas-dulce/. Pentru coagulare folositi cheag, lamaie, calciu lactic, etc.
Eu las in frigider laptele de vaci si cand se acreste putin il pun la fiert sa se prinda si il las in vas cateva ore. Il pun in sita sa se scurga si iese o br super
Am facut reteta a iesit super gustoasa!!!! Multumesc ptr postare!
Andrada Nicoleta
Am făcut şi eu chiar acum… evident una din variaţiunile pe aceeaşi temă. De fapt, foarte rar iau o reţetă aşa cum mi se dă. Evident că în principiu respect gramajele, mai ales la checuri, aluaturi, chiar şi în cazul acestei reţete. Am făcut budinca mea, punând jumătate din cantitate zahăr, jumătate miere (mănâncă şi băieţelul meu de 1 an jumate), am aşezat tăiţeii împreună cu un ou bătut împreună cu o lingură de smântână, ca şi cum aceştia ar forma un blat, iar deasupra am pus amestecul de brânză, gălbenuşuri, stafide… plus albuşurile bătute spumă şi încorporate în cremă. Crema rezultată a intrat puţin prin spaţiile libere dintre tăiţei. Pastele le-am fiert cu un beţişor de scorţişoară şi cu o bucăţică de păstaie de vanilie. A ieşit totul extraordinar! Gătesc des inspirându-mă de aici şi am învăţat multe în materie de gătit, procesând informaţiile pe care ni le oferiţi. Mulţumesc pentru toate ideile pe care le postaţi!
vai, cum mai dau o pagina,cum gasesc alta budinca si mai faina. 🙂
Comments are closed.