Ceva Bun

Trucuri mici pentru a preveni mari dezastre

Reţetele vin şi trec, unele ies spectaculos iar altele nu prea, dar mai dureroase decât dezamăgirile provocate de o reţetă eşuată sunt dezastrele pe  care le provocăm din grabă, neatenţie sau lipsă de exprienţă în bucătărie. Este acel moment când te uiţi la oala care a dat în foc sau la făina împrăştiată pe masă sau oul de pe pereţi  în timp ce-ţi vine să ştergi lacrimile cu şortul de bucătărie. Dacă nu ar fi murdar cu toate cele …

Iată un top personal despre cum să eviţi cele mai frecvente accidente din bucătărie, care nu doar că provoacă murdărie şi frustrare, dar pot fi şi periculoase.

  1. Clasicul incident cu oala care dă în foc poate fi evitat dacă punem o lingură de de lemn peste ea. Spuma se va “lovi” de ea şi nu îi va permite să dea în foc. Ca sfat universal, folosiţi tot timpul oale mai mari decât cantitatea de mâncare gătită, astfel încât un sfert din ea să rămână goală. Chiar şi aşa, nu lăsaţi oalele nesupravegheate pe foc.
  2. Oricine a folosit un mixer pentru a bate frişcă sau ouă ştie că e sursa unora dintre cele mai frecvente incidente din bucătărie. Pentru a  le evita, folosiţi vase adânci şi cuprinzătoare. Pentru a preveni stropirea, montaţi o farfurie de carton, cu faţa în jos, între braţele mixerului (care vor trece prin farfurie) şi mixer. În plus, pentru a evita orice surpiză, folosiţi mixerul în chiuvetă. Introduceţi vasul cu totul în chiuveta goală şi parcurgeţi toate procesele în ea. La sfârşit trebuie doar să clătiţi chiuveta. Şi, nu uitaţi, niciodată, dar niciodată, nu ridicaţi mixerul din vas în timp ce braţele se află încă în mişcare…
  3. Carnea se curăţă şi se taie mai uşor dacă a fost ţinută în prealabil în congelator 20-30 de minute. Nu va îngheţa dar va fi fermă pentru a o tăia mai uşor. În plus, 2-3 grade sub zero vor reduce sângerarea care provoacă atâta deranj în bucătărie.
  4. Că tot veni vorba de carne, ştergeţi-o bine cu şervet de hârtie înainte de  a o introduce în grăsimi încinse pentru a preveni stropii dezagradabili şi potenţial periculoşi. Procedeul e valabil şi pentru peşte.
  5. Pentru a reduce riscul accidentelor, atunci când prăjim sau poşăm ouă, cel mai sigur e să le spargem înainte într-o ceaşcă şi să le drăm drumul uşor, de aproape, în grăsimea sau apa fierbinte.
  6. Tot din ciclul aburilor supriză, când ridicăm un capac sau deschidem cuptorul, ideal e să ne ferim din calea lor. Să rezistăm tentaţiei de a mirosi imediat. În plus, să folosim şervete de bucătărie uscate când manipulăm capacele şi tăvile fierbinţi, apa din cele umede trasmite repede temperatura dintre vase înspre degete…
  7. Şniţelele sunt campioane la accidente în bucătărie. Sunt greu de tăiat, dificil de bătut, “murdăricoase” când vine vorba de pregătit şi  periculoase când trecem la prăjit. Pentru a le bate fără să stropim toată bucătărie, bateţi-le înfăşurate în folie alimentară sau introduse într-o pungă. După, pentru a le “forma”, când le treceţi prin făină, ou şi pesmet, folosiţi o mână (sau cleşte)  diferită pentru fiecare operaţiune. Mâna dreaptă pentru partea uscată şi cea stângă pentru cea umedă. Treceţi cu mâna dreaptă carnea prin făină şi introduceţi-o (fără să vă udaţi) în oul bătut. Scoateţi-o cu mâna stângă şi treceţi-o în pesmet unde o să folosiţi din nou mâna dreaptă.
  8. Peştele cu solzi e genul de reţetă de care îţi poţi aminti şi peste săptămâni de zile în timp ce găseşti câte un solz uscat pe faianţă. Pentru a evita astfel de amintiri, îl puteţi curăţa într-o pungă, dar procesul rămâne la fel de dezagreabil în esenţă când punga se umple de solzi lipicioşi. Astfel, cel mai “curat” procedeu rămâne curăţarea în apă. Pregătiţi o sită (preferabil una adaptată) cu care să acoperiţi scurgerea (pentru a nu înfunda canalizarea). Ulterior, peste puneţi o farfurie  cu faţa în jos. Umpleţi chiuveta pe trei sferturi cu apă rece. Adăugaţi un pumn de sare (va reduce mucilagiile şi sângerearea şi va da o textură fermă peştelui). Curăţaţi peştele sub apă. la final, recuperaţi  şi aruncaţi solzii.
  9. Acelaşi procedeu, al curăţării sub apă, se poate folosi şi pentru o rodie. O desfaceţi sub apă pentru a nu stropi toată bucătăria. La final, strecuraţi boabele de rodie obţinute.

Dacă totuşi nu aţi reuşit să evitaţi în totalitate să vă stropiţi hainele de lucru, puneţi imediat peste pete câteva picături de detergent de vase, după care spălaţi-le normal. Detergentul de vase va preveni formarea petelor persistente.

print