Denumirea franțuzească a celei mai fragede cărnuri de vită – capătul de mușchi (numit și fillet mignon), tournedo este vestit în lumea întreagă în rețeta Tournedo Rossini – fel de mâncare inventat special pentru compozitorul Gioacchino Rossini cu mușchi de vită și foie gras.
Ca denumire și feluri de a-l prepara, tournedo-ul a fost preluat și la noi și se găsește des în meniurile restaurantelor cu pretenții.
Porții: 4
Timp de preparare: 25 minute
Ingrediente:
- 4 bucăți tournedo de vită (de aproximativ 125 g fiecare)
- 1 lingură de ulei
- 30 grame unt gras
- 200 grame de ciuperci de pădure (un mix de hribi și ghebe)
- 40 ml de cognac
- 25 grame smântână grasă
- 100 ml supă de vită
- 4 felii de pâine toast
- sare și piper
Preparare:
- Într-o tigaie întinsă, încingeți uleiul și untul. Prăjiți bucățile de tournedo (se pun la prăjit cu tot cu sfoară) câte 3-4 minute pe fiecare parte, inclusiv pe margini. Acest timp este recomandat pentru vita medie. Ajustați timpul de prăjire în funcție de cum doriți să serviți vita: în sânge, medie sau bine făcută.
- Adăugați ciupercile și sotați-le câteva minute alături de carne.
- Stingeți cu cognac. Lăsați să dea două-trei clocote și adăugați smântâna amestecată cu supa de vită (călduță). Amestecați totul de câteva ori. Potriviți de sare și piper.
- Scoateți vita pe un platou. Lăsați ciupercile în sos încă 3-5 minute până se pătrund bine.
- Prăjiți cele 4 felii de pâine. Cu ajutorul unui inel metalic de bucătărie sau un pahar, decupați câte un cerc din fiecare felie.
- Așezați cercul de pâine în mijlocul farfuriei de servire. Peste el, așezați tournedo-ul (în această etapă tăiați și scoateți sfoara). Așezați ciuperci peste carne și asezonați cu sos.
Tournedo-ul se servește imediat după preparare. Se combină bine cu paste cu unt și verdețuri sau salate.
[tip] Tournedo-ul se comercializează proaspăt, porționat, iar carnea este strânsă cu ajutorul unor sfori (pentru o formă rotundă și estetică). [/tip]