Tortilla este numele spaniol – de provenienţă latină, din “torta” – dat mai multor preparate de formă rotundă. Iar dacă mexicanii definesc prin acest termen “lipia” specifică bucătăriei lor, spaniolii îl atribuie omletei lor naţionale.
Omletă e un fel de a spune, pentru că ouăle sunt mai degrabă un pretext pentru a cuprinde diverse amestecuri de legume – de regulă cartofi – într-o “tortă” consistentă. Tortilla cu fasole verde este o altă variantă gustoasă al acestui fel de mâncare popular în tapas-barurile spaniole.
Porţii: 4
Timp de preparare: 30 de minute
Ingrediente:
- 500 de grame de fasole verde fiartă sau din conservă
- 6 ouă
- 4 felii de jamon iberico (prosciutto crudo sau altă şuncă uscată şi sărată)
- 1 ceapă
- 1 lingură de lapte
- 3 linguri de ulei de măsline
- 3 căţei de usturoi
- 1 lingură de mărar tocat (opţional)
- sare şi piper
Preparare:
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul. Tăiaţi fâşii jamonul. Clătiţi şi scurgeţi fasolea.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie cu capac. Adăugaţi jamonul, ceapa şi usturoiul şi rumeniţi-le la foc mic, fără să-şi schimbe culoarea dar suficient timp cât să-şi elibereze aroma.
- Adăugaţi în tigaie păstăile de fasole şi căliţi-le uşor.
- Trageţi tigaia de pe foc. Bateţi ouăle cu sare, piper şi o lingură de lapte. Opţional puteţi adăuga mărarul tocat.
- Turnaţi ouăle peste fasole şi amestecaţi totul bine.
- Puneţi tigaia acoperită pe aragaz, la foc mic.
- După ce tortilla s-a rumenit pe o parte – aproximativ 10-12 minute – întoarceţi-o pe cealaltă (vezi imaginile).
- Acoperiţi şi lăsaţi-o să se rumenească şi pe cealaltă parte (cam 5-6 minute).
Tortilla de fasole verde se mănâncă rece (cu puţină maioneză) sau caldă(cu salată de roşii), tăiată în felii triunghiulare, asemeni celor de tort.
[tip]Ingredientele trebuie să se răcească puţin înainte de a adăuga ouăle, pentru a permite amestecului să se lege uniform[/tip]