Ceva Bun

“Tort” sandviș

O construcţie impresionantă pentru mesele festive, “tortul” sandviş (Smörgåstårta) este o specialitate suedeză, populară și în Finlanda și Estonia. Tortul sandviș se face din straturi de felii de pâine, intercalate cu umpluturi de brânzeturi, mezeluri, cărnuri sau fructe de mare. Numitorul comun este maioneza care este folosită la ornat.

Mulţumim lui Nicola Bocaciu pentru sprijinul acordat în realizarea “tortului” sandviş.

Încercaţi şi chifteluţele suedeze

Reţetă: “Tort” sandviş

Ingrediente:

  • 24 felii de pâine toast (albă) fără coajă
  • 60 g unt tartinabil
  • 400 g pate de ficat
  • 2 linguri de muștar
  • 200 ml smântână dulce pentru gătit (bătută cu mixerul)
  • 4 castraveți murați (mari)
  • 150 g șuncă presată
  • 250 g cremă de brânză (ex. Philadelphia etc)
  • 500 g maioneză
  • sare și piper
  • pentru decor: câteva frunze de salată verde, ridichi, roșii cherry, măsline, castravete, cașcaval afumat, șuncă etc

Preparare:

  1. Pregătiți pastele pentru tartinat:
    A) Amestecați într-un vas pateul de ficat, muștarul, smântâna dulce bătută și castraveții murați tocați mărunt. Asezonați cu sare și piper după gust.
    B) Tocați cubulețe șunca și amestecați-o cu crema de brânză într-un alt vas.
  2. Pregătiți un platou de servire întins. Puneți o folie de aluminiu la bază, suficient de mare pentru a acoperi la sfârșit tot tortul.
  3. Așezați primul strat de felii de pâine – 6 felii formând un dreptunghi (vezi foto).
  4. Ungeți primul strat cu jumătate din cantitatea de unt. Adăugați jumătate din pasta de ficat și nivelați cu un cuțit.
  5. Adăugați următorul strat de 6 felii de pâine și repetați ambele operațiuni de mai sus (ungeți cu restul de unt și pastă de ficat).
  6. Adăugați al treilea strat de 6 felii de pâine. Adăugați pasta de brânză cu șuncă și nivelați.
  7. Așezați ultimul strat de pâine.
  8. “Glazurați” tortul cu maioneză. Acoperiți tortul cu folie astfel încât să atingeți cât mai puțin maioneza și băgați-l la rece pentru 12 ore (peste noapte).
  9. A doua zi decorați tortul cu frunze de salată tocate mărunt, ridichi, felii rulate de șuncă și cașcaval sau cubulețe, castraveți etc.
  10. Tortul sandviș se servește feliat ca gustare sau garnitură.

 

Timp de preparare: 1 oră

Porţii: 12 

[note] Tortul sandviș este ideal pentru petreceri, iar copiii sunt de fiecare dată impresionați de acest fel de mâncare. [/note]

print