Un tort de ciocolată căruia nuca îi adaugă o notă crocantă, iar cafeaua un gust proaspăt și intens. Spectaculos pentru mese festive atunci când vă puteți pune imaginația în valoare prin decoruri care să vă reprezinte.
Asigurați-vă, însă, că aveți destul timp la dispoziție pentru a-l prepara așa cum se cuvine pentru că această rețetă necesită timp.
Porții: 8-10
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente:
pentru blat:
- 450 g unt (la temperatura camerei)
- 450g făină
- 7 ouă
- 300 g de zahăr
- 1 lingură praf de copt (2 plicuri a 10 g)
- puţină sare
- 50 g cacao
pentru cremă:
- 100 g ciocolată amăruie
- 100 g smântână dulce
- 200 g frișcă bătută (vegetală, îndulcită)
- 100 g nucă măcinată
- 1 espresso de 100 ml pentru însiropat blatul
pentru glazură:
- 150 g ciocolată amăruie
- 150 g smântână dulce
- 1 lingură cafea instant (nes)
- 2 linguri nucă măcinată pentru decor
Preparare:
Blat:
- Încălziţi cuptorul la treapta mijlocie (160 de grade).
- Cu ajutorul unui mixer bateţi untul cu zahărul la viteză medie spre mare tip de 5-1o minute. Untul trebuie să devină cremos iar zahărul să fie topit în întregime.
- Scădeţi viteza mixerului şi adăugaţi ouăle unul câte unul. Nu adăugaţi următorul ou decât când cel dinainte este complet încorporat.
- După ce toate ouăle au fost încorporate, adăugaţi praful de copt (nestins) și puţină sare.
- În ultima etapă se adaugă făina amestecând foarte încet (câte puţin cu mixerul sau cu un tel). În această etapă, practic, compoziţia nu se mai bate. Se înglobează doar uşor făina.
- Adăugați cacao și omogenizați ușor.
- Ungeți o formă rotundă de tort cu pereți detașabili cu puțin cu ulei și pudrați-o cu puțină cacao.
- Turnați compoziția în tavă și băgați tava la cuptor pentru 45-55 de minute. După 35 de minute, verificați cu o scobitoare dacă blatul este făcut.
- Scoateți blatul din cuptor și lăsați-l la răcit.
Crema:
- Tăiați ciocolata din cuțit (dacă folosiți tablete sau ciocolată vrac) și puneți-o într-un vas termorezistent. Încălziți smântâna dulce într-o crăticioară și turnați-o peste ciocolată. Amestecați bine până se dizolvă ciocolată și se transformă într-o cremă consistentă.
- Lăsați să se răcească bine crema de ciocolată.
[warning] Dacă nu este suficient de rece crema de ciocolată (sub 10 grade Celsius), în momentul în care o adăugați în frișca bătută aceasta se poate tăia. [/warning] - Adăugați puțin câte puțin crema de ciocolată în frișca bătută pentru a obține un amestec spumos de ciocolată.
- Încorporați în compoziție miezul de nucă măcinat. Lăsați crema să se odihnească la temperatura camerei.
Montaj:
- Tăiați blatul în 3 bucăți egale, pe orizontală cu ajutorul unui cuțit sau a unei sfori de mătase subțire. Veți obține 3 discuri egale.
- Puneți o linguriță de cremă în mijlocul platoului pe care veți monta tortul.
- Plasați prima bucată de blat peste cremă, astfel încât să se lipească de platou.
- Însiropați prima bucată de blat cu espresso.
[tip] Împărțiți cantitatea de cafea în 3 părți egale pentru a evita să însiropați prea mult primele discuri de blat. [/tip] - Adăugați jumătate din cantitatea de cremă și nivelați.
- Puneți a doua bucată de blat și repetați operațiunea de însiropat și puneți restul de cremă. Nivelați.
- Puneți ultima bucată de blat și însiropați-o cu restul de cafea.
Glazura:
- Tăiați ciocolata și puneți-o într-un vas termorezistent împreună cu cafeaua instant (pudră).
- Încălziți la foc mic smântâna dulce până dă în clocot și turnați-o peste ciocolată.
- Amestecați și omogenizați pentru a obține glazura.
- Lăsați să se răcorească 5-7 minute și turnați-o peste tort, acoperind atât partea de sus cât și marginile. Nivelați cu o spatulă.
Decorarea tortului:
Tortul de ciocolată cu nucă și cafea se poate decora cu miez de nucă măcinat mărunt și bomboane decorative. Pentru o variantă albă, de iarnă, puteți ninge cu fulgi de nucă de cocos și bomboane decorative argintii, sau puteți alege un decor simplu cu frișcă.
Acest tort se lasă la rece 2 ore înainte de servire.
[note] Dacă timpul nu vă permite, puteți cumpăra blatul de tort cu cacao din comerț. [/note]