Un tort cu multă personalitate, în care densitatea ciocolatei este contrabalansată de aroma specifică de cognac. Excelent pentru momente aniversare în familie sau pentru un sfârşit de săptămână cu prietenii.
Porţii: 8
Timp de preparare: 100 de minute (plus 3 ore la rece)
Ingrediente:
pentru blat
- 200 grame zahăr
- 200 grame unt gras (80%) la temperatura camerei
- 4 ouă mari
- 170 grame făină
- 30 de grame cacao
- 1 linguriţă praf de copt
- 1 linguriţă esenţă de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
- 1 vârf de cuţit sare
pentru cremă
- 200 ml smântână dulce (30% grăsime)
- 250 grame ciocolată de menaj (îndulcită, nu amăruie)
- 70 grame unt
- 4 linguri miere
- 5 linguri cognac
pentru sirop
- 4 linguri cognac
- 4 linguri de apă
- 2 linguri de zahăr
pentru glazură
- 4 linguri cacao
- 2 linguri de unt topit
- 1 cană de zahăr pudră
- 1 linguriţă esenţă de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
- 4 linguri de apă fierbinte
decor (opţional)
- 3 linguri fulgi de ciocolată albă
şi/sau
- 8 bomboane de ciocolată cu cognac
Preparare:
blat
- Încingeţi cuptorul la 170 de grade Celsius (foc mediu).
- Ungeţi o tavă de tort cu pereţi detaşabili cu puţin ulei şi pudraţi-o cu cacao.
- Amestecaţi făina cernută cu praful de copt, sarea şi pudra de cacao.
- Mixaţi timp de 5-6 minute zahărul împreună cu untul până când obţineţi o cremă omogenă.
- Încorporaţi pe rând cele 4 ouă.
- Încorporaţi vanilia.
- Încorporaţi, amestecând uşor cu telul sau cu mixerul la viteză mică, amestecul de făină-cacao.
- Turnaţi aluatul în tava tapetată.
- Introduceţi la cuptor pentru 35-40 de minute.
- Verificaţi cu o scobitoare dacă blatul este copt, scoateţi şi lăsaţi să se răcească (aproximativ 1 oră).
crema
- Tocaţi ciocolata din cuţit.
- Puneţi la fiert smântâna dulce la foc foarte mic.
- Când smântâna prinde a fierbe, adăugaţi ciocolata şi amestecaţi pentru a se omogeniza.
- Luaţi de pe foc şi adăugaţi untul tăiaţ cubuleţe. Amestecaţi pentru omogenizare.
- Încorporaţi mierea şi cognacul.
siropul
- Topiţi zahărul în apă fierbinte, pe foc.
- Luaţi de pe foc, lăsaţi să se răcorească şi adăugaţi cognacul.
glazura
- Amestecaţi zahărul pudră cu pudra de cacao.
- Adăugaţi vanilia.
- Încorporaţi, amestecând energic, aproximativ 4 linguri de apă foarte fierbinte.
- Încorporaţi untul şi amestecaţi pentru a obţine un amestec cleios, lucios.
montajul
- Tăiaţi blatul în 3 bucăţi. Nu uitaţi ordinea şi poziţia fiecărei felii de blat pentru a le putea monta exact.
- Ungeţi cu o lingură de cremă farfuria sau suportul pe care o să montaţi tortul.
- Lipiţi partea de jos a blatului.
- Stropiţi blatul cu o treime din sirop.
- Turnaţi şi nivelaţi jumătate din cantitatea de cremă.
- Adăugaţi a doua bucată de blat şi presaţi-o uşor pentru a se aşeza pe cremă.
- Stropiţi cu altă treime din sirop.
- Adăugaţi cealaltă jumătate de cremă şi nivelaţi-o.
- Adăugaţi ultima bucată de blat şi însiropaţi-o cu restul de sirop.
- Întindeţi şi nivelaţi glazura de ciocolată, insistând în partea de sus a tortului.
decorul
- Pudraţi peste glazura proaspătă cu fulgi de ciocolată albă.
sau - Împărţiţi imaginar tortul în 8 şi poziţionaţi câte o bomboană de ciocolată cu cognac pe fiecare “felie”.
Introduceţi tortul la rece pentru minim 3 ore înainte de servire. Tortul de ciocolată cu cognac se serveşte rece, tăiat cu un cuţit cald.