Ceva Bun

Tort de ciocolată cu cognac

Un tort cu multă personalitate, în care densitatea ciocolatei este contrabalansată de aroma specifică de cognac. Excelent pentru momente aniversare în familie sau pentru un sfârşit de săptămână cu prietenii.

Porţii: 8

Timp de preparare: 100 de minute (plus 3 ore la rece)

Ingrediente:

pentru blat

pentru cremă

pentru sirop

pentru glazură

decor (opţional)

şi/sau

Preparare:

blat

  1. Încingeţi cuptorul la 170 de grade Celsius (foc mediu).
  2. Ungeţi o tavă de tort cu pereţi detaşabili cu puţin ulei şi pudraţi-o cu cacao.
  3. Amestecaţi făina cernută cu praful de copt, sarea şi pudra de cacao.
  4. Mixaţi timp de 5-6 minute zahărul împreună cu untul până când obţineţi o cremă omogenă.
  5. Încorporaţi pe rând cele 4 ouă.
  6. Încorporaţi vanilia.
  7. Încorporaţi, amestecând uşor cu telul sau cu mixerul la viteză mică, amestecul de făină-cacao.
  8. Turnaţi aluatul în tava tapetată.
  9. Introduceţi la cuptor pentru 35-40 de minute.
  10. Verificaţi cu o scobitoare dacă blatul este copt, scoateţi şi lăsaţi să se răcească (aproximativ 1 oră).

crema

  1. Tocaţi ciocolata din cuţit.
  2. Puneţi la fiert smântâna dulce la foc foarte mic.
  3. Când smântâna prinde a fierbe, adăugaţi ciocolata şi amestecaţi pentru a se omogeniza.
  4. Luaţi de pe foc şi adăugaţi untul tăiaţ cubuleţe. Amestecaţi pentru omogenizare.
  5. Încorporaţi mierea şi cognacul.

siropul

  1. Topiţi zahărul în apă fierbinte, pe foc.
  2. Luaţi de pe foc, lăsaţi să se răcorească şi adăugaţi cognacul.

glazura

  1. Amestecaţi zahărul pudră cu pudra de cacao.
  2. Adăugaţi vanilia.
  3. Încorporaţi, amestecând energic, aproximativ 4 linguri de apă foarte fierbinte.
  4. Încorporaţi untul şi amestecaţi pentru a obţine un amestec cleios, lucios.

montajul

  1. Tăiaţi blatul în 3 bucăţi. Nu uitaţi ordinea şi poziţia fiecărei felii de blat pentru a le putea monta exact.
  2. Ungeţi cu o lingură de cremă farfuria sau suportul pe care o să montaţi tortul.
  3. Lipiţi partea de jos a blatului.
  4. Stropiţi blatul cu o treime din sirop.
  5. Turnaţi şi nivelaţi jumătate din cantitatea de cremă.
  6. Adăugaţi a doua bucată de blat şi presaţi-o uşor pentru a se aşeza pe cremă.
  7. Stropiţi cu altă treime din sirop.
  8. Adăugaţi cealaltă jumătate de cremă şi nivelaţi-o.
  9. Adăugaţi ultima bucată de blat şi însiropaţi-o cu restul de sirop.
  10. Întindeţi şi nivelaţi glazura de ciocolată, insistând în partea de sus a tortului.

decorul

  1. Pudraţi peste glazura proaspătă cu fulgi de ciocolată albă.
    sau
  2. Împărţiţi imaginar tortul în 8 şi poziţionaţi câte o bomboană de ciocolată cu cognac pe fiecare “felie”.

Introduceţi tortul la rece pentru minim 3 ore înainte de servire. Tortul de ciocolată cu cognac se serveşte rece, tăiat cu un cuţit cald.

print