Un cheesecake de vară, lamentabil de simplu (preparat fără coacere), jenant de gustos şi răcoritor, ce îmbină consistenţa ciocolatei cu textura catifelată de mascarpone şi dulceaţa acrişoară a vişinelor. Un garantat 100% pentru impresionat musafirii.
Porţii: 8
Timp de preparare: 50 de minute (plus 3 ore la rece)
Ingrediente:
- 250 grame biscuiţi digestivi
- 1 lingură de unt
- 2 linguri cremă de ciocolată (Nutella, Finetti, etc.)
- 350 ml smântână dulce (sau frişcă)
- 200 grame cremă de brânză dulce
- 500 grame mascarpone
- 50 ml lapte
- 2 linguri gelatină (granule)
- 5-6 linguri zahăr pudră
pentru sirop - 1 cană de zahăr tos
- 2 căni de vişine fără sâmburi (sau 1 cană de vișine şi una de fragi)
- 3 linguri zeamă de lămâie
Preparare:
- Ungeţi un inel de patiserie sau o tavă de tort cu pereţi detaşabili (23-26 cm) cu puţin ulei.
- Topiţi untul şi ciocolata (pe un vas bain-marie) sau în cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde.
- Zdrobiţi biscuiţii într-un robot de bucătărie (mixer) sau cu ajutorul unui sucitor (merdenea) de lemn.
- Amestecaţi biscuiţii cu untul şi ciocolata.
- Turnaţi amestecul în tavă şi nivelaţi-l, prin presare uşoară, cu dosul unei linguri.
- Introduceţi tava la rece.
- Încălziţi laptele şi adăugaţi gelatina. Lăsaţi să se înmoaie şi şi să se răcească.
[warning]Granulele de gelatină trebuie să se înmoaie, nu să se opărească! Luaţi laptele de pe foc şi turnaţi-l în alt vas înainte de a adăuga gelatina.[/warning]
[tip]Verificaţi eficienţa gelatinei. Puneţi câteva picături de gelatină topită în lapte pe o farfurie şi introduceţi-o câteva minute la frigider. Dacă se solidifică, gelatina se va lega.[/tip] - Bateţi smântâna dulce sau frişca.
- Adăugaţi crema de brânză, zahărul pudră şi mascarpone, amestecând uşor cu o lingură.
[tip]Zahărul se adaugă după gust (mai puţin dacă folosiţi frişcă îndulcită), dar nu în exces. Nu uitaţi că se va servi cu un sirop, dulce, de vişine.[/tip] - Încorporaţi gelatina topită şi răcită.
[tip]Dacă doriţi, în această etapă puteţi încorpora 1 cană de fragi, căpşuni tăiate bucăţi sau alte fructe scurse de zeamă.[/tip] - Turnaţi amestecul de bânză peste blat şi nivelaţi-l uşor. Scuturaţi uşor tava pentru uniformizare.
- Introduceţi tava la rece pentru 3 ore.
- Puneţi la fiert 1 cană de zahăr cu 1 cană de apă.
- Adăugaţi zeama de lămâie.
- Lăsaţi să fiarbă siropul timp de 15 minute la foc mic şi adăugaţi vişinele.
- Mai fierbeţi 10 minute şi luaţi siropul de pe foc.
Tortul de mascarpone cu blat de ciocolată se serveşte cu siropul de vişine răcit.
[warning]Înainte de a îndepărta forma, desprindeţi marginea, pe interior, cu ajutorul unui cuţit încălzit, cu lamă subţire.[/warning]
[tip]Pentru o prezenţă deosebită, preparaţi siropul înainte şi trageţi câteva dâre subţiri (de sirop, fără vişine) pe suprafaţa tortului, înainte de a fi introdus la rece. [/tip]