Unul dintre cele mai puţin apetisante cuvinte ale limbii române, tocana, ascunde în înţelesul său gustul ingredientelor sale fierte înăbuşit, pe îndelente, din care rezultă o mâncare consistentă în arome şi nutrienţi. Tocăniţa din carne de porc, încropită sub diverse forme în toate gospodăriile, în special în ziua tăierii porcului, cucereşte prin simplitate.
Reţeta de mai jos, făcută pe gustul ardelenilor, este uşor de realizat de către oricine, indiferent de experienţa din bucătărie.
Porţii: 4
Timp de preparare: 80-90 minute
- 1,4 kg carne de porc
- 1 lingură untură
- 3 cepe mijlocii
- 2 linguri pastă de tomate
- 1 lingură boia de ardei dulce
- 1 foaie de dafin
- 1 lingură de făină
- 1 linguriţă rasă de chimen măcinat (opţional)
- 1 lingură pătrunjel tocat
- sare
- piper
Preparare:
- Tăiaţi carnea în bucăţi potrivite.
- Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
- Într-o cratiţă groasă în tablă topiţi untura.
- Treceţi bucăţile de carne prin făină, scuturaţi-le de făina în exces şi adăugaţi-le în cratiţă.
- Rumeniţi bucăţile de carne pe toate părţile, la foc iute.
- Adăugaţi ceapa şi prăjiţi-o până se înmoaie.
- Adăugaţi boiaua şi chimenul şi rumeniţi-le.
- Stingeţi cu pasta de tomate dizolvată în apă cât să acoperiţi carnea şi ceapa.
- Adăugaţi foaia de dafin şi puţină sare.
- Acoperiţi vasul şi fierbeţi la foc mic – pe aragaz sau în cuptor – timp de aproximativ o oră până când carnea este pătrunsă şi sosul legat. Dacă sosul este prea gros, mai adăugaţi apă.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
Tocăniţa din carne de porc se serveşte fierbinte, cu felii de pâine prăjită unsă cu unt, mămăligă, orez, paste fierte şi stropite cu unt sau cartofi fierţi.
[tip]Cea mai potrivită carne pentru această reţetă este cea împănată cu grăsime: ceafă, piept, pulpă, etc.[/tip]
[tip]Dacă doriţi o tocăniţă picantă, adăugaţi o linguriţă de boia iute.[/tip]