O mâncare de zi cu zi, economică, gustoasă şi săţioasă, din consistenta bucătărie austro-ungară, a căror urmaşi se regăsesc atât în România, Ungaria, Austria cât şi Cehia, Serbia, Slovenia şi chiar nordul Italiei. Aflată la limita dintre un gulaş şi un papricaş, această mâncare se poate găti din orice  pipote şi inimi de păsăre, fie că e vorba de pui, curcan sau gâscă.

Porţii: 2-3

Timp de preparare: 80 minute

Ingrediente:

  • 600 grame pipote de pasăre
  • 3 cartofi
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapă mare
  • 3 căţei de usturoi
  • 3 linguri ulei
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 1 lingură zdravănă de smântână
  • 1 lingură plină de boia de ardei dulce
  • 1 vârf de cuţit de boia iute (opţional)
  • 1 linguriţă chimen măcinat
  • 1 lingură rasă maghiran
  • 2 foi de dafin
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi pipotele şi clătiţi-le în mai multe ape reci.
  2. Tăiaţi pipotele în bucăţi potrivite dacă sunt dintr-o pasăre mare (ex. curcan).
  3. Puneţi pipotele la fiert în apă cu puţină sare. Spumiţi din când în când. Fierbeți aproximativ 30 de minute la foc potrivit.
  4. Curăţaţi ceapa, usturoiul, cartofii. Scoateţi şi îndepărtaţi cotorul şi seminţele ardeiului.
  5. Tocaţi ceapa şi usturoiul.
  6. Tăiaţi ardeiul gras în pătrate şi cartofii în cuburi sau felii groase.
  7. Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
  8. Sotaţi ceapa şi usturoiul 30 de secunde.
  9. Adăugaţi ardeiul gras şi cartofii şi mai sotaţi 1-2 minute.
  10. Adăugaţi boiaua de ardei dulce şi iute, chimenul măcinat.
  11. Adăugaţi pasta de tomate, pipotele fierte şi zeama în care au fiert.
  12. Adăugaţi foile de dafin, maghiranul şi fierbeţi mâncarea până se pătrund cartofii (aproximativ 30 de minute la foc potrivit).
  13. Adăugaţi smântâna subţiată cu 3-4 linguri din tocăniţă. Dacă tocăniţa are mult lichid, amestecaţi smântâna cu 1 lingură de făină înainte de a o adăuga în mâncare.

Tocăniţa de pipote se serveşte imediat, fierbinte, cu murături picante.

print

1 comentariu

Comments are closed.