O tocană de miel care cere mai multă răbdare decât îndemânare, pentru că aşteptarea va fi lungă dar pe deplin recompensată de gustul acestei fierturi franco-spaniole. Multe bucăţi de miel sunt potrivite pentru această tocană, dar nimic nu se compară cu gâtul. Se poate găti atât în casă, într-un vas de tuci, dar mai ales afară, la ceaun!
Vezi aici rețeta de friptură de miel în sos de vin roșu.
Reţetă: Tocană de miel cu vin roșu
Ingrediente:
- 2,5 kilograme carne de miel cu os (preferabil gât)
- 4 morcovi
- 1/2 rădăcină de ţelină
- 2 cepe mari
- 5 căţei de usturoi
- 6 linguri de ulei de măsline
- 3 foi de dafin
- 4 roşii mari (sau aproximativ 500 g de roșii în bulion la conservă)
- 1 litru supă de vită
- 750 ml vin roşu, sec
- 6 linguri oţet balsamic
- 1 lingură rasă de zahăr
- 6 linguri făină
- 1 lingură cimbru uscat
- 4 crenguţe de rozmarin
- sare
- piper proaspăt măcinat
Preparare:
- Decojiţi roşiile şi tocaţi-le mare.
- Curăţaţi ceapa şi usturoiul.
- Tăiaţi usturoiul rondele şi ceapa cuburi mari.
- Curăţaţi morcovii şi ţelina şi tăiaţi-le cuburi mari.
- Tăiaţi carnea de miel în bucăţi mărişoare. Şpălaţi, ştergeţi şi îndepărtaţi cu grijă aşchiile de os.
- Încingeţi uleiul într-o cratiţă groasă în tablă.
- Treceţi carnea prin făină şi scuturaţi-o de exces.
- Rumeniţi bucăţile de carne pe toate părţile.
- Scoateţi carnea şi păstraţi-o deoparte.
- Adăugaţi şi rumeniţi 2-3 minute ceapa, usturoiul, morcovul şi ţelina în uleiul în care ați rumenit carnea.
- Adăugaţi roşiile, vinul şi supa, zahărul şi oţetul.
- Adăugaţi carnea, foile de dafin, rozmarinul, cimbrul şi fierbeţi acoperit, la foc mediu, completând din când cu apă, timp de aproximativ 3 ore – 3 ore şi jumătate. Carnea trebuie să fie bine pătrunsă.
- Asezonaţi cu sare (dacă mai este cazul) şi piper proaspăt măcinat.
- Tocana de miel cu vin roşu se serveşte ca tare, fierbinte, cu cartofi fierţi. Recomandarea noastră este să o încercaţi alături de o mămăligă moale, în care aţi amestecat o lingură de brînză de burduf.
Timp de pregătire: 30 minute
Timp de gătire: 3 ore și 30 minute
Porții: 6-8