Tiramisu cu căpşuni are prea puţin în comun cu originalul său – cu cafea şi cacao, de unde îi vine şi numele energizant de “trage-mă sus” – însă prezintă avantajul de a putea fi consumat şi de copii şi, de ce nu, chiar preparat împreună cu ei. Căci ce plăcere poate fi mai mare pentru un copil decât să zdrobească căpşuni cu furculiţa?!
Un alt avantaj al acestei reţete este că se poate prepara clasic, cu pişcoturi dar şi cu resturi de alte prăjituri mai vechi dar fără cremă, de tip pandişpan sau chec. Preparaţi-l cu minim câteva ore în avans înainte de servire pentru a da timp amestecului de frişcă şi brânză mascarpone să se lege bine şi siropului de fructe să infuzeze pişcoturile.
Reţetă: Tiramisu cu căpşuni
Ingrediente:
- 250 grame mascarpone
- 400 grame frişcă bătută
- 3 gălbenuşuri
- 150 grame de zahăr
- 350 grame de căpşuni bine coapte
- 18-20 pişcoturi
- coaja rasă de la o lămâie
Preparare:
- Spălaţi bine fructele şi îndepărtaţi-le codiţa.
- Dacă vreţi să decoraţi desertul cu fructe, păstraţi câteva pentru final restul transformaţi-le într-un sirop gros ca mai jos.
- Cu ajutorul unri furculiţe zdrobiţi fructele până obţineţi un suc gros şi zgrunţuros. Nu le zdrobiţi excesiv şi în niciun caz nu folosiţi mixerul sau blenderul! Farmecul e să găsim bucăţi de fructe în compoziţia desertului.
- Amestecaţi fructele pisate cu 50 de grame de zahăr. În funcţie de fructe, veţi avea nevoie de mai mult sau mai puţin zahăr. În plus, e o chestiune de gust. Însă nu uitaţi că şi pişcoturile sunt dulci!
- Bateţi frişca şi lăsaţi-o la rece.
- Bateţi gălbenuşurile cu 100 de grame de zahăr până când granulele sunt perfect dizolvate.
- Amestecaţi gălbenuşurile bătute cu brânza mascarpone şi coaja de lămâie rasă fin.
- Amestecaţi crema de mascarpone cu frişca. Amestecaţi uşor pentru ca aerul prins în frişca bătută să rămână în continuare acolo iar desertul să fie pufos.
- Rupeţi pişcoturile în bucăţi potrivite pentru paharele de servire. Dacă folosiţi chec sau pandişpan, tăiaţi-l cubuleţe.
- Treceţi pişcoturile 1-2 secunde prin sucul de fructe. Dacă vă rămâne sirop de fructe, strecuraţi-l pentru a recupera bucăţile de fruct.
- Aşezaţi în straturi intercalate pişcoturile cu crema. Adăugaţi resturile de fruct peste fiecare strat de pişcoturi însiropate, înainte de cel de cremă. Nu exageraţi cu siropul! Pişcoturile trebuie să fie capabile să-l absoarbă dar nu să “băltească”. Un pişcot insuficient însiropat va fi uscat, unul prea însiropat va da o textură neplăcută produsului final, separând straturile desertului.
- Încheiaţi cu cremă ultimul strat.
- Finisaţi cu fruct sau cu zahăr de decor (sanding sugar) însiropat cu foarte puţin sirop de fructe, pentru a nu topi granulele.
- Introduceţi la rece minim 2 ore înainte de servire.
Timp de pregătire: 30 minute
Timp de gătire: 0
Porţii: 8
Pentru un plus estetic, puteţi monta tiramisu în cupe de şampanie. Opţional, dacă nu-l consumă copiii, puteţi adăuga în siropul de fructe, 50 ml de vin alb spumant.