Italienii tradiţionalişti strâmbă din nas când aud de tiramisu cu fructe, a cărui singură legătură cu desertul italian e dată de pişcoturile şi baza de mascarpone. Se găseşte tiramisu cu fructe sporadic şi în Italia, însă mai degrabă în afara ei, fiind mai mult o reţetă internaţională. Caracteristica acestui tiramisu este nota de prospeţime pe care o dă crema vanilată, pişcoturile însiropate în nectar de fructe şi, binenţeles, fructele, în special cele de pădure care contrastează plăcut cu aroma de vanilie. Amestecul de căpşuni-banane, un cuplu modern de fructe, reprezintă o alegere elegantă.
Porţii: 20
Timp de preparare: 50 de minute (plus 4 ore la frigider)
Ingrediente:
- 1 kg mascarpone
- 80 pişcoturi ( aproximativ)
- 500 ml nectar de căpşuni sau vişine
- 2 banane
- 600 grame căpşuni
- 12 gălbenuşuri
- 250 grame zahăr pudră
- 30 ml esenţă de vanilie
- coajă de portocală rasă
Preparare:
- Gălbenuşurile de ou şi zahărul se mixează la viteză mare până când tot zahărul s-a topit.
- Adăugaţi esenţa de vanilie.
- Adăugaţi brânza mascarpone şi amestecaţi la viteză mică până când toată compoziţia este omogenă.
- Curăţaţi bananele de coajă şi căpşunile de codiţă.
- Tăiaţi fructele în cubuleţe mici.
- Pregătiţi un vas adânc în care turnaţi nectarul de fructe.
- Scufundaţi fiecare pişcot timp de 3 secunde în nectar.
- Pe un platou (de preferinţă dreptunghiular) sau într-o formă de plastic aşezaţi o treime din pişcoturi, trecute prin nectarul de fructe.
[note]Pişcoturile nu trebuie să fie lipite ci să existe o distanţă de aproximativ un deget mic între ele în care să se strecoare crema.[/note] - Întindeţi jumătate din cantitatea de cremă peste pişcoturi.
- Adăugaţi jumătate din fructe.
- Aşezaţi cel de al doilea rând de pişcoturi, în acelaşi fel ca primul. Adăugaţi restul de fructe.
- Încheiaţi cu ultimul strat de pişcoturi, finisat uşor cu câteva linguri de cremă.
- Presăraţi coajă de portocală pe toată suprafaţa prăjiturii.
- Introduceşi tava la frigider pentru minim 4 ore înainte de servire.
Tiramisu se serveşte rece, decorat cu fructe.
[tip]Pentru cantităţi mai mici, reduceţi proporţional ingredientele.[/tip]
[warning]Atenţie la calitatea brânzei mascarpone. Un mascarpone de proastă calitate va ruina toate eforturile dumneavoastră. [/warning]
[tip]Puteţi aroma nectarul cu 3 linguri de lichior de căpşuni pentru un plus de aromă.[/tip]
[warning]Din cauza conţinutului mare de ouă netratate termic, acest desert trebuie consumat cu moderaţie de către copii şi femei însărcinate.[/warning]
________________________________________
arata foarte bine
nu ma gindesc la calorii ca n-are rost 🙂
Cine este autorul retetei ?
Arata minunat!
@Valeria, cine arata minunat, autorul? 🙂 Glumeam. E o reteta din “repertoriul” international, cu autor necunoscut, pe care am reprodus-o si noi.
super reteta am sa incerc si io asa ceva:D
Comments are closed.