Desert rustic italian, binecuvântare a zilelor de duminică, tarta cu brânză dulce se regăseşte în toate regiunile Italiei. Cu o bază clasică de aluat de tartă (pâte brisée, aluat nisipos, fr.) şi o umplutură de brânză dulce aromată cu stafide şi coajă de lămâie, tarta de brânză face parte din categoria deserturilor simple şi oneste.
Porţii: 6-8
Timp de preparare: 90 de minute
Ingrediente:
aluat
- 300 de grame de făină
- 200 grame de unt gras
- 100 grame de zahăr
- 3 gălbenuşuri
- 1 lingură coajă de lămâie
- 1 vârf de cuţit de sare
umplutură
- 800 grame ricotta sau brânză de vaci
- 200 grame zahăr
- 2 ouă
- 3 linguri de stafide
- 150 ml de lapte
- 4 linguri gem de vişine
- 1 lingură rasă de amidon
- fructe zaharisite (opţional)
- coaja de la lămâie
Preparare:
- Preparaţi aluatul conform reţetei.
- Introduceţi aluatul la rece pentru 2 ore.
- Încălziţi laptele şi turnaţi-l peste stafide.
- Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
- Din două treimi de aluatul faceţi o bază de tartă, restul lăsaţi-l la rece.
- Întindeţi aluatul, aşezaţi-l într-o tavă pentru tartă unsă cu ulei şi pudrată cu făină şi presaţi-l bine.
- Tăiaţi marginile cu un cuţit. Înţepaţi uşor aluatul cu o furculiţă.
- Aşezaţi o hârtie de pergament peste aluat şi turnaţi două căni de boabe de fasole sau de orez peste (vor păstra aluatul drept în timpul preparării).
- Introduceţi tava la cuptor pentru 8 minute.
- Scoateţi aluatul şi lăsaţi-l să se răcească.
- Amestecaţi brânza dulce cu coaja de lămâie, zahărul, ouăle şi stafidele. Opţional, adăugaţi fructele confiate tăiate în bucăţi.
- Amestecaţi gemul cu amidonul.
- Turnaţi amestecul de brânză peste aluatul de tartă.
- Întindeţi gemul amestecat cu amidon peste crema de brânză.
- Întindeţi restul de aluat şi tăiaţi-l în fâşii subţiri, late cât degetul mic.
- Îndindeţi fâşiile de aluat peste tartă, în straturi oblice, astfel încât să obţineţi forma unor zăbrele.
- Coaceţi tarta timp de 40 de minute la 18 de grade.
- Tarta se taie doar după răcirea completă.
_____________________________________________