Desert rustic italian, binecuvântare a zilelor de duminică, tarta cu brânză dulce se regăseşte în toate regiunile Italiei. Cu o bază clasică de aluat de tartă (pâte brisée, aluat nisipos, fr.) şi o umplutură de brânză dulce aromată cu stafide şi coajă de lămâie, tarta de brânză face parte din categoria deserturilor simple şi oneste.

Porţii: 6-8

Timp de preparare: 90 de minute

Tartă cu ricotta

Ingrediente:

aluat

  • 300 de grame de făină
  • 200 grame de unt gras
  • 100 grame de zahăr
  • 3 gălbenuşuri
  • 1 lingură coajă de lămâie
  • 1 vârf de cuţit de sare

umplutură

  • 800 grame ricotta sau brânză de vaci
  • 200 grame zahăr
  • 2 ouă
  • 3 linguri de stafide
  • 150 ml de lapte
  • 4 linguri gem de vişine
  • 1 lingură rasă de amidon
  • fructe zaharisite (opţional)
  • coaja de la lămâie

Preparare:

  1. Preparaţi aluatul conform reţetei.
  2. Introduceţi aluatul la rece pentru 2 ore.
  3. Încălziţi laptele şi turnaţi-l peste stafide.
  4. Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
  5. Din două treimi de aluatul faceţi o bază de tartă, restul lăsaţi-l la rece.
  6. Întindeţi aluatul, aşezaţi-l într-o tavă pentru tartă unsă cu ulei şi pudrată cu făină şi presaţi-l bine.
  7. Tăiaţi marginile cu un cuţit. Înţepaţi uşor aluatul cu o furculiţă.
  8. Aşezaţi o hârtie de pergament peste aluat şi turnaţi două căni de boabe de fasole sau de orez peste (vor păstra aluatul drept în timpul preparării).
  9. Introduceţi tava la cuptor pentru 8 minute.
  10. Scoateţi aluatul şi lăsaţi-l să se răcească.
  11. Amestecaţi brânza dulce cu coaja de lămâie, zahărul, ouăle şi stafidele. Opţional, adăugaţi fructele confiate tăiate în bucăţi.
  12. Amestecaţi gemul cu amidonul.
  13. Turnaţi amestecul de brânză peste aluatul de tartă.
  14. Întindeţi gemul amestecat cu amidon peste crema de brânză.
  15. Întindeţi restul de aluat şi tăiaţi-l în fâşii subţiri, late cât degetul mic.
  16. Îndindeţi fâşiile de aluat peste tartă, în straturi oblice, astfel încât să obţineţi forma unor zăbrele.
  17. Coaceţi tarta timp de 40 de minute la 18 de grade.
  18. Tarta se taie doar după răcirea completă.

_____________________________________________
print

4 Comentarii

  1. ricotta nu e mai asemanatoare cu urda, decat cu branza simpla de vaci? ca idee de inlocuire a ricottei in tarta, de-asta intreb.

  2. @b, ba da, ricotta este asemanatoare cu urda mai degraba decat cu branza de vaci. dar se poate folosi si branza de vaci pentru aceasta reteta.

  3. În brânză se amestecă doar stafidele? Adică se scot din laptele în care au stat? Sau se pun cu tot cu lapte? Că nu-mi e clar. Mulţumesc mult!

Comments are closed.