O supă rece, de vară, născută la sud de Dunăre, acolo unde bulgarii excelează în lucrurile pământului: creşterea oilor şi legumicultura. Taratorul, care aminteşte pe alocuri de gustul tzatziki-ului, se găteşte şi în România prin satele sudului sufocat de căldura verii. Marile merite ale taratorului aşteaptă să fie recunoscute: nu încălzeşte bucătăria şi nu vă îngreunează stomacul.
Vezi aici și rețeta de Tzatziki.
Reţetă: Tarator – supă rece de castraveți
Ingrediente:
- 1 castravete lung
- 750 grame de iaurt
- 2 căţei de usturoi
- 125 mililitri de lapte
- 2 linguri de mărar proaspăt tocat
- 1 lămâie
- 1 lingură ulei
- 50 grame de nuci
- sare, piper
- mărar şi boia pentru ornat
- 4 linguriţe ulei de nuci (opţional, pentru ornat)
Preparare:
- Decojiţi castravetele. Extrageţi sucul din lămâie. Curăţaţi usturoiul.
- Puneţi deoparte o treime din castravete. Tăiaţi în două restul castravetelui, scoateţi-i seminţele şi tăiaţi-l mărunt.
- Pasaţi cuburile de castravete cu iaurtul, laptele, sucul de lămâie, usturoiul, mărarul şi uleiul. Adăugaţi sare şi piper.
- Introduceţi supa la frigider pentru o jumătate de oră.
- Tăiaţi cubuleţe restul castravetelui. Tocaţi nucile.
- Turnaţi supa răcită în 4 boluri.
- Presăraţi cubuleţe de castravete şi nuci în fiecare farfurie.
- Ornaţi cu un fir de mărar, puţină boia şi o linguriţă ulei de nuci.
- Taratorul se serveşte rece, cu pâine prăjită.
Timp de pregătire: 15 minute (plus 30 minute la rece)
Porții: 4