Tajine (tagine) este numele generic pentru un tip de mâncare din bucătăriile nord-africane (Maroc, Tunisia, Algeria). Cuvântul tajine desemnează, de fapt, vasul în care acest tip de mâncare este gătit.
Tradițional, tajine este un vas de lut emailat sau pictat, compus din două părți: baza rotundă și puțin adâncă și capacul țuguiat, conic, foarte înalt, care păstrează aburul în interior astfel încât mâncărurile să rămână suculente. După preparea mâncării, capacul este dat la o parte, iar baza se duce la masă ca vas de servire.
Vasul tajine este ideal pentru mâncărurile cu carne, cuscus și curry, și poate fi folosit direct pe aragaz sau în cuptor.
Se pot achiziționa astfel de vase de la magazinele specializate sau de la Ikea.
Exemplu de rețetă ce se poate prepara în tajine: omleta marocană.
[…] mod tradițional, cușcușul se gătește în vase de tip tajine și se servește alături de tocănuri de legume sau carne, dar și ca garnitură sau mâncare în […]
Comments are closed.