Sosul Ragu este denumirea generică pe care o atribuie italienii sosurilor cu carne, iar ragu alla bolognese e cel mai popular dintre ele. O compoziţie definitorie a bucătăriei italiene, formată din carne, roşii, vin, legume şi busuioc, acest sos originar din Bologna este cel care freamătă de plăcere între foile de lasagna dar şi în farfuriile de paste.
Deşi în România i s-a atribuit, împotriva voinţei sale, o asociere cu pastele spaghetti, ragu alla bolognese e predestinat a-şi împlini destinul alături de tagliatelle. Pentru că îi plac pastele late, la care să adere cât mai mult. În fond, pastele cu sos ragu sunt surorile mai mici ale lasagnei. Mai tinere şi mai rapide, dar asemănătoare.
Porţii: 4
Timp de preparare: 1 oră 30 minute
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă tocată mărunt
- 1 morcov tocat mărunt
- 1 rădăcină de ţelină tocată mărunt
- 1 căţel de usturoi, zdrobit
- 400 grame carne de vită, tocată
- 200 ml vin roşu, sec
- 250 ml lapte
- 400 gr roșii mărunţite, din conservă
- 1 lingură pastă de roşii
- 400 gr tagliatelle (paste proaspete sau uscate)
- sare şi piper negru, proaspăt măcinat
- busuioc proaspăt pentru ornat
- parmezan ras
Preparare:
1. Încingeţi uleiul într-o cratiţă mare. Adăugaţi ceapa, morcovul, ţelina şi usturoiul şi ţineţi pe foc mic, aproximativ 10 minute, până s-au frăgezit. Nu lăsaţi legumele să-şi schimbe culoarea.
2. Adăugaţi carnea de vită şi ţineti pe foc până când îşi schimbă culoarea, amestecând constant. Spargeţi cocoloaşele de carne cu o lingură de lemn. Adăugaţi vinul. Amestecaţi frecvent până când se evaporă zeama, apoi adaugaţi laptele şi lăsaţi pe foc până când se evaporă şi acesta.
3. Răsturnaţi roşiile şi pasta de roşii în tigaie. Condimentaţi cu sare şi piper. Lăsaţi sosul să fiarbă mărunt timp de cel putin 45 minute, la cea mai mică flacară posibil.
4. Între timp, puneţi la foc o cratiţă mare cu apă uşor sărată şi fierbeţi pastele până devin al dente. Scurgeţi şi puneţi-le într-un castron încălzit. Turnaţi sosul peste paste şi amestecaţi bine.
Tagliatellele alla bolognese se servesc fierbinţi, ornate cu busuioc şi cu parmezan alături.
[tip] Dat fiind că parmezanul este sărat, nu folosiți sare în exces la gătit, nici la sos, nici la fiertul pastelor.[/tip]