Specialitate siciliană răspândită în toată Italia, zuppa di cozze s-ar traduce aproximativ în română prin supă de midii. De fapt este un sos dulce-acrişor şi totodată picant de roşii care însoţeşte un bol de midii. Un adevărat răsfăţ – supa picantă de midii.
[readalso] Vezi aici și rețeta de Supa pescarului. [/readalso]
Reţetă: Supă picantă de midii
Ingrediente:
- Ingrediente:
- 1 kilogram de midii proaspete cu tot cu cochilie
- 3-4 roşii sau 1 conservă de 400 grame
- 3 căţei de usturoi
- 3 linguri ulei de masline
- 150 ml vin alb sec
- 1 ardei iute
- 1 legăturică de pătrunjel
- 1 linguriţă rasă de zahăr
- sare
- piper proaspăt măcinat
Preparare:
- Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
- Curăţaţi şi tocaţi usturoiul.
- Tăiaţi cozile pătrunjelului. Tocaţi atât cozile cât şi frunzele de pătrunjel fără să le amestecaţi între ele.
- Scoateţi seminţele ardeiului şi tocaţi-l fin.
- Spălaţi şi curăţaţi midiile urmând instrucţiunile de aici.
- Puneţi midiile la fiert într-o oală cu capac cu o cană de apă şi paharul de vin.
- Scuturaţi de câteva ori oala pe foc pentru ca lichidul să se distribuie în tot vasul.
- După ce toate midiile s-au deschis (aproximativ 5 minute), scoateţi midiile (aruncaţi-le pe cele nedeschise) şi sucul din oală. Păstraţi sucul separat.
- Încingeţi uleiul în aceeaşi oală.
- Adăugaţi usturoiul, ardeiul iute şi codiţele de pătrunjel tocate şi sotaţi-le un minut.
[warning]Usturoiul trebuie doar să-şi elibereze aroma. Atenţie să nu-l ardeţi. [/warning] - Adăugaţi roşiile, zahărul, 1/2 linguriţă de sare şi sucul în care au fiert midiile (strecurat de impurităţi şi potenţiale resturi de cochilie).
- Fierbeţi 10 minute, până când supa scade şi se îngroaşă. Adăugaţi midiile şi restul de pătrunjel şi acoperiţi.
- Mai fierbeţi 2-3 minute şi luaţi de pe foc.
Timp de pregătire: 1 oră (45 de minute pentru curățarea midiilor)
Timp de gătire: 20 minute
Porții: 2
Supa de midii se serveşte fierbinte cu felii de pâine prăjită.