Spectacol de toamnă târzie, cu ploaia bătând rece în geam şi căldura casei ripostând ferm. Şi pe masă, răspândind aburi de bunătate, stă o cană de supă cremă de conopidă gata să aducă sentimente bune. În textura moale şi pufoasă a supei de conopidă se aşterne în tihnă liniştea sufletelor cu trupuri sătule.
O poezie de supă, simplă şi “curată”.
Porţii: 6
Timp de preparare: 40 de minute
Ingrediente:
- 1 conopidă de dimensiuni medii
- 1 cartof
- 1 ceapă mare
- 3 căţei de usturoi
- 1,5 litru de supă de pui sau legume
- 200 ml smântână
- 1 lingură de unt
- 1 linguriţă rasă chimen măcinat
- 1 vârf de cuţit de nucsoară rasă
- 3 ciuperci (opţional)
- sare
- piper
- crutoane pentru servire
Preparare:
- Curăţaţi cartoful, ceapa şi usturoiul. Cu ajutorul unui cuţit desfaceţi florile de conopidă.
- Tăiaţi cartoful cubuleţe. Tocaţi ceapa mare şi zdrobiţi usturoiul cu dosul unui cuţit.
- Într-o cratiţă adâncă topiţi untul.
- Adăugaţi ceapa şi usturoiul şi sotaţi-le până se înmoaie.
- Adăugaţi cartofii şi conopida.
- Stingeţi cu supa de pui, adăugaţi chimenul şi nucşoara şi lăsaţi să fiarbă totul 30 de minute, acoperit, la foc mediu.
- Luaţi supa de pe foc şi pasaţi-o – cu ajutorul unui pasator de mână sau într-un blender.
- Adăugaţi smântâna şi omogenizaţi totul.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Prăjiţi pălăriile ciupercilor pe grătar şi tăiaţi-le felii subţiri.
Supa cremă de conopidă se serveşte fierbinte, cu fâşii de ciupercă peste şi crutoane.
[tip]Dacă preferaţi o variantă de cremă dietetică, renunţaţi la cartof, unt şi smântână (o înlocuiţi cu o cantitate egală de iaurt gras, de 3%).[/tip]
_________________________________