Apariţia şuncii reprezintă primul pas al omenirii de la conservarea cărnii la prepararea mezelurilor. Puţini oamenii ştiu însă cât de uşor se prepară, acasă, cea mai cunoscută dintre ele: şunca de pui. Marile hoteluri îşi prepară singure şunca de pui pentru a obţine calitatea optimă pentru materia primă folosită în salatele Caesar sau în sandwich club-uri.
Dacă vă doriţi o şuncă fără o lungă listă de ingrediente în compoziţie, încercaţi acasă această reţetă simplă care vă va aduce satisfacţii garantate. Folosiţi şunca obţinută pentru gustări, salate, etc.
Porţii: 800 grame de şuncă (aproximativ)
Timp de preparare: 50 de minute
Ingrediente:
- 2 piepţi de pui, fără os şi piele
- 1 cană supă de pui
- 4 căţei de usturoi
- 4-5 boabe de enibahar
- 1 linguriţă boabe de coriandru
- 1/2 linguriţă boia de ardei dulce
- 1 vârf de cuţit de piper
- 3 linguri de ulei
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Curăţaţi pieţii de pui de eventualele pieliţe.
- Zdrobiţi usturoiul cu dosul unui cuţit şi îndepărtaţi-le coaja.
- Azeşaţi piepţii de pui într-o tavă adâncă.
- Adăugaţi în tavă supa de pui, boabele de coriandru şi cele de enibahar, usturoiul şi uleiul.
- Pudraţi uşor piepţii de pui cu boia dulce de ardei amestecată cu piper măcinat.
- Acoperiţi tava cu o folie de aluminiu şi introduceţi tava la cuptor pentru 25 de minute.
- Îndepărtaţi folia de pe tava şi mai lăsaţi puiul la cuptor pentru încă 15 minute pentru a prinde culoare.
- Scoateţi tava din cuptor şi scurgeţi pieptul de pui.
- Lăsaţi pieptul de pui să se răcească înainte de servire.
Şunca de pui se serveşte rece, ca ingredient pentru diverse preparate.
[warning]Şunca de pui nu se taie niciodată înainte de a fi răcită.[/warning]
[tip]În acest fel se pot prepara şi pieptul de curcan care, însă, datorită dimensiunilor sale, necesită pentru o frăgezire în profunzime, injectarea cu supă de pui sau saramură, înainte de a fi introdus la cuptor.[/tip]
[note]A nu se confunda procesul de obţinere al şuncii cu cel de realizare al pastramei, pastrama se produce prin marinare şi uscare în vânt şi/sau afumare.[/note]
______________________________________