Apariţia şuncii reprezintă primul pas al omenirii de la conservarea cărnii la prepararea mezelurilor. Puţini oamenii ştiu însă cât de uşor se prepară, acasă, cea mai cunoscută dintre ele: şunca de pui. Marile hoteluri îşi prepară singure şunca de pui pentru a obţine calitatea optimă pentru materia primă folosită în salatele Caesar sau în sandwich club-uri.
Dacă vă doriţi o şuncă fără o lungă listă de ingrediente în compoziţie, încercaţi acasă această reţetă simplă care vă va aduce satisfacţii garantate. Folosiţi şunca obţinută pentru gustări, salate, etc.
Porţii: 800 grame de şuncă (aproximativ)
Timp de preparare: 50 de minute
Ingrediente:
- 2 piepţi de pui, fără os şi piele
- 1 cană supă de pui
- 4 căţei de usturoi
- 4-5 boabe de enibahar
- 1 linguriţă boabe de coriandru
- 1/2 linguriţă boia de ardei dulce
- 1 vârf de cuţit de piper
- 3 linguri de ulei
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Curăţaţi pieţii de pui de eventualele pieliţe.
- Zdrobiţi usturoiul cu dosul unui cuţit şi îndepărtaţi-le coaja.
- Azeşaţi piepţii de pui într-o tavă adâncă.
- Adăugaţi în tavă supa de pui, boabele de coriandru şi cele de enibahar, usturoiul şi uleiul.
- Pudraţi uşor piepţii de pui cu boia dulce de ardei amestecată cu piper măcinat.
- Acoperiţi tava cu o folie de aluminiu şi introduceţi tava la cuptor pentru 25 de minute.
- Îndepărtaţi folia de pe tava şi mai lăsaţi puiul la cuptor pentru încă 15 minute pentru a prinde culoare.
- Scoateţi tava din cuptor şi scurgeţi pieptul de pui.
- Lăsaţi pieptul de pui să se răcească înainte de servire.
Şunca de pui se serveşte rece, ca ingredient pentru diverse preparate.
[warning]Şunca de pui nu se taie niciodată înainte de a fi răcită.[/warning]
[tip]În acest fel se pot prepara şi pieptul de curcan care, însă, datorită dimensiunilor sale, necesită pentru o frăgezire în profunzime, injectarea cu supă de pui sau saramură, înainte de a fi introdus la cuptor.[/tip]
[note]A nu se confunda procesul de obţinere al şuncii cu cel de realizare al pastramei, pastrama se produce prin marinare şi uscare în vânt şi/sau afumare.[/note]
______________________________________
Si cate zile tine minunea asta ?
Pastrama pe cand… ?
@jollyca, la rece, in frigider – intr-un vas cu capac, ca sa nu se usuce – vreo saptamana. Pentru pastrama nu e gata afumatoarea inca 🙂 Dar urmeaza, e o promisiune.
@cevabun, :))) pai in cazul asta ma intereseaza schema de la afumatoare, vad eu unde o pun !
wow! la asta nu m-am mai gandit! foarte buna ideea, am notat-o 😀
am facut zilele trecute.
atentie la piper, eu am pus prea mult, din dorinta de a arata misto “glazura”, asa cum am vazut eu la mezelurile italienesti cu piper verde.
a iesit ceva bun, insa nu fenomenal, deoarece pieptul de pui este mai fad prin defintie.
totusi, vreau sa remarc sosul obtinut din combinatia ienibahar, coriandru, usturoi si supa de pui (am facut efortul si am facut o supa banala de pui, in viteza, ca sa nu pun apa, sau apa si cubulete de otrava concentrata).
asadar, sosul este demential, este la fel de bun ca cel obtinut la punga magica (mie imi place foarte mult ce iese acolo, din combinatia aia de prafuri cu e-uri si friptura, dar evit, pe motiv de oarece grija pentru sanatate).
revin cu opinii.
acum mi se pare excelenta sunca asta, care a inlocuit mezelurile si salamurile in ultimele saptamani.
noi cumparam saptamanal doi pui, de la care luam pieptii, iar pulpele si restul merg la congelator, petru supe, fripturica, alte mancaruri.
este mai avantajos decat sa cumparam o caserola cu o cantitate similara de piept de pui, care costa cam 24 de lei, fata de 28-30 pentru doi pui, dar care asigura un singur fel de mancare.
in plus, inteleg ca pieptul dezosat de pui este injectat cu saramuri si conservanti, pe cand puii intregi nu (m-as mira, totusi…).
de la prima sarja mai avem, inca, supa de pui.
am pus cate o portie in niste pungulite, pe care le-am bagat la congelator.
cred ca mai ajung pentru inca 5 serii de sunca (o “serie” tine o saptamana) – asadar, efortul de a face supa de pui este absolut rezonabil.
la taierea in feliute trebuie ceva atentie si un cutit bun, pentru ca se poate rupe.
insa, pe ansamblu, este o varianta excelenta.
probabail ca o sa mai scapam la salamuri din comert cateodata, pentru ca banuiesc ca o sa ne mai si saturam de sunca, dar vrem ca baza sa ramana
asta.
a! odata cu pieptii se pot pune in tava si pulpele – ies delicioase, cu sosul pe care l-am laudat si mai sus si cu piure de cartofi.
Comments are closed.