Şunca de curcan se bucură de o excelentă reputaţie datorită conţinutului redus de grăsimi. Deşi pieptul de curcan, cel din care se face cel mai adesea şunca, este destul de fad şi fibros, este relativ simplu să obţineţi o şuncă de calitate acasă, cu condiţia să aveţi la îndemână condimente şi ceva mai multă răbadare. Şunca de curcan, ca de altfel şi alte produse de acest tip din altă carne, se realizează prin două procedee succesive de gătire: fierbere urmată de coacere.
[note]Condimentele din timpul procesului de fierbere sunt obligatorii, cele pentru coacere sunt opţionale.[/note]
Porţii: 800-900 grame
Timp de preparare: 3 ore
Ingrediente:
- 1 kilogram piept de curcan dezosat, fără piele
- 300 ml supă de pui sau apă
- 6 linguri ulei
- 3 foi de dafin
- 3 crenguţe de rozmarin
- 6 căţei de usturoi
- 1 linguriţă coriandu măcinat
- 1 linguriţă cimbru uscat
- 1 linguriţă boabe de muştar măcinate mare
- 1 linguriţă fulgi de ardei iute
- 1 linguriţă piper măcinat mare
- 1 linguriţă enibahar măcinat
- 1 linguriţă rozmarin uscat, măcinat
- 2 linguri rase de sare
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
- Puneţi pieptul de curcan într-o tavă.
- Adăugaţi supa de pui sau apa, 4 linguri de ulei, sarea, foile de dafin, rozmarinul şi căţeii de usturoi curăţaţi.
- Acoperiţi tava cu un capac sau folie alimentară şi introduceţi-o la cuptor pentru 60-70 de minute.
- Scoateţi pieptul de curcan şi scurgeţi apa şi restul ingredientelor din tavă.
- Reduceţi temperatura la 100 de grade Celsius (foc mic).
- Încingeţi restul de ulei (2 linguri) împreună cu fulgii de ardei iute pentru 30 de secunde într-o crăticioară.
- Ungeţi pieptul de curcan cu uleiul amestecat cu ardei iute.
- Pudraţi pieptul de curcan cu amestecul de condimente (rozmarin, piper, enibahar, muştar, coriandru, cimbru).
- Introduceţi pieptul de curcan, descoperit, pentru 2 ore la 100 de grade. Pieptul de curcan trebuie să fie copt dar nu prea uscat.
- Scoateţi pieptul de curcan, lăsaţi-l să se răcească şi păstraţi-l la frigider.
Şunca de curcan se serveşte ca atare pentru sandvişuri, salată sau ca ingredient pentru alte preparate.
Chiar aveam nevoie de reteta aceasta! Ma tot gandeam cu ce sa inlocuiesc mezelurile din magazin pentru puiutii mei… Din fericire, acum am gasit solutia 🙂 Merci
Ca recomandare, nu o coace exagerat de mult daca vrei sa fie elastica si intotdeauna la foc mic (pana in 100 de grade).
Foarte tentanta reteta,mai ales ca nu am mai cumparat mezeluri din motive de Euri.Am totusi o nelamurire :lasam la cuptor 2 ore fara capac si fara lichid?Nu se arde?
Nu, pentru că e mai degraba un proces de uscare-coacere, la temperaturi sub punctul de fierbere (sub 100 de grade Celsius).
O mica corectie… printre ingredientele necesare este chimenul, dar nu se regaseste si in indicatiile de preparare; in schimb apare coriandru. Ce varianta alegem? 🙂
Care vă place:) Dar corect e coriandru. Multumim.
Comments are closed.