Sparanghelul (asparagus) este pentru majoritatea Românilor o ciudăţenie sau, în cel mai bun caz, o raritate cu valenţe exotice. În schimb francezii, germanii, olandezii şi belgienii au un adevărat cult pentru această delicatesă de sezon a pământului. Sparanghelul flamand, specialitate belgiană de căpătâi, numită Asperges à la Flamande, în franceză şi Asperges op Vlaamse Wijze, în olandeză, se bucură de o mare popularitate, în special în nordul Belgiei, în Flandra.
Porţii: 2
Timp de preparare: 30 de minute
Ingrediente:
- 12-14 fire de sparanghel alb
- 3 linguri unt
- 2 ouă
- 1-2 linguri zeamă de lămâie
- 1 lingură pătrunjel verde tocat
- sare
- piper
Preparare:
- Fierbeţi ouăle, tari, timp de 10 minute.
- Tăiaţi capetele sparanghelului şi, dacă este “bătrân”, decojiţi-l.
- Fierbeţi sparanghelul la foc mediu, în apă cu sare, timp de 1 minut (sparanghelul se baga în apa clocotită).
- Decojiţi ouăle şi tăiaţi-le foarte fin.
- Tocaţi pătrunjelul.
- Topiţi untul.
- Amestecaţi untul cu ouăle, pătrunjelul tocat, zeama de lămâie, sare şi piper.
- Aranjaţi sparanghelul, scurs de apă, pe două farfurii.
- Turnaţi amestecul de ou şi verdeaţă peste sparanghel.
Sparanghelul flamand se consumă imediat, ca aperitiv, cu cartofi prăjiţi. Se poate servi cald, rece sau la temperatura camerei.