De cum dă spanacul prin grădini (fie că e primăvară sau toamnă), prin Ardeal şi, pe alocuri, în Banat, începe să facă ochi(uri) prin cratiţă. O reţetă importată din alte lumi şi alte vremi, ce păstra iniţial un strop de rafinament franţuz, mâncarea de spanac cu ouă ochiuri s-a încăpăţânat să rămână în interiorul arcului carpatic. Iat-o aici în – probabil- cea mai rafinată formă a sa, în care frunzele de spanac se contopesc în densitatea unui sos Bechamel.
O reţetă cu dedicaţie pentru Raluca, o ardeleancă din Turda rătăcită în Bruxelles, ce tânjeşte de ceva vreme după o porţie de spanac cu ochiuri.
Vezi aici și rețeta de Paste cu spanac la cuptor.
Reţetă: Spanac cu ouă ochiuri
Ingrediente:
- 500 grame spanac (frunze opărite, congelate sau din conservă)
- 50 grame de unt
- 4 căţei de usturoi
- 1 lingură rasă de făină
- 300 ml lapte
- 1 lingură de smântână
- 1 jumătate de linguriţă rasă de nucsoara
- 2 ouă
- sare şi piper
- boia dulce pentru decor (opțional)
Preparare:
- Curăţaţi, opăriţi în apă cu sare şi tocaţi frunzele de spanac dacă sunt crude.
- Topiţi untul într-o cratiţă sau o tigaie adâncă.
- Adăugaţi usturoiul tocat şi după 30 de secunde făina. Rumeniţi-o uşor fără să-şi schimbe culoarea.
- Stingeţi cu laptele amestecând repede cu un tel sau lingură de lemn.
- În sosul legat adăugaţi nucşoara şi frunzele de spanac. Amestecaţi totul bine.
- Lăsaţi să fiarbă totul, la foc mic, amestecând constant, tip de 15-20 de minute până când întreaga compoziţie e legată.
- Adăugaţi smântâna, asezonaţi cu sare şi piper şi lăsaţi să mai fiarbă totul aproximativ 5 minute. Dacă spanacul e prea gros, mai adăugaţi 1-2 linguri de lapte.
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Puneţi spanacul în două boluri sau farfurii termorezistente.
- Faceţi, cu ajutorul unei linguri, câte o adâncitură în mijlocul spanacului.
- Spargeţi un ou în adâncitura făcută. Săraţi şi piperaţi uşor. Pentru culoare, puteți adăuga puțină boia dulce.
- Introduceţi cele două vase în cuptorul preîncălzit pentru 15 minute.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 45 minute
Porții: 2
[note]Puteţi servi spanacul şi ca atare, cu 1-2 ochiuri lângă sau ca garnitură pentru un peşte alb (cod, de exemplu).[/note]
[tip]Dacă nu vă place aroma de nucşoară, o puteţi înlocui cu aceeaşi cantitate de chimen. [/tip]
[tip]Dacă vă doriţi o cremă mai fină sau vreţi să înlăturaţi eventualele cocoloaşe de făină, puteţi pasa mâncarea de spanac, la sfârşit. Veţi obţine un piure fin.[/tip]