Asemănător cu ragú alla bolognese dar totuşi diferit, specialitate locală iubită în regiunile din estul Italiei (Abruzzo şi Molise), ragú din carne de miel (ragú d’agnello alla Abruzzese) , servit cu paste lungi (spaghetti, fetuccine, etc), este o mâncare încântătoare. Gustul cărnii de miel este completat de cel al legumelor (ceapă, morcov şi ţelină) pentru un gust desăvârşit.
Porţii: 2
Timp de preparare: 60 de minute
Ingrediente:
- 400 grame carne de miel
- 20 grame pancetta (sau bacon)
- 2 linguri ulei de măsline
- 4 roşii (sau o conservă de roşii în bulion – 400 g)
- 1 ceapă
- 3 căţei de usturoi
- 1 morcov
- 1/2 rădăcină de ţelină
- 1 lingură rasă de făină
- 2 căni supă de vită sau pui
- 125 ml vin roşu
- 1 crenguţă de rozmarin
- 1 linguriţă zahăr
- sare
- piper
- 2 linguri de brânză pecorino, rasă
pentru servire:
- 300 grame paste lungi
Preparare:
- Tocaţi carnea, prin maşină sau din cuţit.
- Curăţaţi ceapa, usturoiul, morcovul şi ţelina rădăcină.
- Decojiţi roşiile.
- Tocaţi legumele, pancetta şi roşiile cubuleţe.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă.
- Sotaţi legumele împreună cu pancetta până se înmoaie.
- Adăugaţi carnea şi rumeniţi-o uşor.
- Adăugaţi făina şi amestecaţi.
- Adăugaţi roşiile tocate, vinul şi supa de carne.
- Adăugaţi rozmarinul.
- Lăsaţi să fiarbă sosul până se leagă bine şi carnea s-a pătruns.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Fierbeţi pastele al dente în apă cu sare.
Pastele se servesc cu sosul fierbinte.
[tip]O variantă diferită a acestor paste, cu infuenţe nord africane, înlocuieşte vinul roşu cu cel alb şi rozmarinul cu mentă.[/tip]