Una dintre cele mai surprinzătoare feluri prin culoarea lor inedită, pastele cu cerneală de sepie (Spaghetti al nero di seppia) sunt specifice Siciliei de unde s-au răspândit ulterior şi în alte regiuni italiene. Cu un gust şi o culoare densă, amintind de gustul de mare, sare, iod şi alge, aceste paste se regăsesc măcar o dată în viaţă pe lista unui gurmand. Gătite simplu sau însoţite de diverse fructe de mare, spaghetele cu cerneală de sepie cuceresc prin gustul unic, extravagant.
[note]Cerneala de sepie se extrage, aşa cum îi spune numele, din sepie dar şi din alte specii înrudite (cum ar fi calamarul) şi este creditată cu calităţi curative în lupta cu celulele canceroase. Foarte concentrată şi de o culoare foarte intensă, cerneala de sepie se foloseşte în cantităţi mici (2-3 grame/porţie).[/note]
Vezi aici și rețeta Calamar umplut cu spanac și creveți.
Reţetă: Spaghete cu cerneală de sepie
Ingrediente:
- 500 grame spaghete (spaghetti sau alte paste lungi)
- 400 grame inele de calamar
- 12 cozi de creveţi, decorticate (opţional)
- 1 ceapă
- 5 căţei de usturoi
- 4 roşii
- 8-10 grame cerneală de sepie
- 100 ml vin alb sec
- 4 linguri de parmezan ras
- 4 linguri ulei de măsline
- sare
- piper
Preparare:
- Fierbeţi pastele al dente.
- Decojiţi roşiile şi tăiaţi-le.
- Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le.
- Dacă inelele de calamar sunt mari, tăiaţi-le în bucăţi de 4-6 centimetri.
- Încingeţi uleiul de măsline într-o tigaie adâncă.
- Adăugaţi şi sotaţi ceapa şi usturoiul 1 minut.
- Adăugaţi vinul, roşiile şi 1 cană de apă.
- Fierbeţi 15 minute până când inele de calamar sunt pătrunse şi sucul a scăzut.
- Adăugaţi cozile de creveţi şi mai fierbeţi 1-2 minute.
- Scoateţi cozile de creveţi şi păstraţi-le deoparte.
- Adăugaţi cerneala de sepie, amestecaţi şi mai lăsaţi să dea două clocote.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Amestecaţi pastele cu sosul obţinut.
- Decoraţi cu câte 3 cozi de creveți fiecare porţie şi presăraţi cu parmezan proaspăt ras.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de preparare: 20 minute
Porții: 4
Pastele cu cerneală de sepie se servesc fierbinţi.
In Muntenegru am mancat risotto facut in genul asta. Nah, influenta venetiana. Nu mi-am pus problema ca s-ar gasi cerneala d-asta in comert. Eu credeam ca o “fac” ei acolo, din gastropodul proaspat prins. Chiar, de unde se poate cumpara?
Aşa e. Risotto cu cerneala de sepie se prepara nu doar in Italia ci si in Croatia sau Muntenegru, unde influenta culinara italiana isi face simtita prezenta.
In magazinele mari de la noi nu am vazut. In schimb, poti comanda online. De exemplu, de aici – http://www.casatea.ro/scripts/prodView.asp?idproduct=4827 sau poti cauta in magazinele specializate in condimente (poti consulta harta aici – http://www.cevabun.ro/harta-magazinelor-cu-specialitati-din-bucuresti/)
Comments are closed.