Apropierea (nedorită) a grecilor de turci le-a dat celor dintâi frustrări istorice şi acces la mirodeniile aduse din Îndepărtatul Orient. Aşa se face că moussaka-ua grecilor e atât de plăcut aromată. Din acest motiv, chiftelele marinate greceşti (Soutzoukakia) nu seamănă nici la gust, nici la formă cu nimic cunoscut de noi. Poate doar, iertată să ne fie comparaţia, cu koftele turceşti. Pentru că în chiftelele greceşti marinate se întâlnesc mirodeniile Orientului, plus un strop de ouzo (rachiu aromat cu anason).
Porţii: 4-6
Timp de preparare: 90 de minute
Ingrediente:
chiftele
- 1 kilogram carne de vită, porc, miel sau amestec
- 1 ou
- 4 linguri de pesmet
- 3 linguri de ouzo (se poate înlocui cu raki sau arak, versiunile turcesti respectiv libaneze ale ouzo-ului, cu care grecii n-ar fi de acord :)) )
- 1 lingură rasă chimion turcesc măcinat
- 1 lingură zdravănă de oregano uscat
- 3 căţei de usturoi
- 1 ceapă
- sare
- piper
- 150 grame făină
- ulei pentru prăjit
sos
- 2 cutii cuburi de roşii (a câte 400 grame fiecare)
- 2 căni supă de pui sau vită
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 căţei de usturoi
- 1 ceapă mică
- 50 ml vin alb sec
- 2 linguri rase de zahăr
- 1 linguriţă scortisoara măcinată
- 1 lingurita rasa chimion măcinat
- 1 lingura rasa nucsoara măcinată
- piper
pentru servire
- 1 lingură de oregano uscat
- cartofi prăjiţi
- pita
Preparare:
- Tocaţi carnea. Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul.
- Amestecaţi carnea cu pesmetul, chimionul, oregano, ceapă, usturoi, ouzo, ou, sare şi piper.
- Frământaţi bine amestecul.
- Luaţi cu lingura din amestec şi formaţi chiftele alungite, asemănătoare cu mititeii (vezi foto).
- Treceţi chiftelele prin făină. Scuturaţi-le de exces.
- Prăjiţi chiftelele în ulei încins. Scoateţi-le şi lăsaţi-le la scurs pe un şervet de hârtie.
- Pentru sos, curăţaţi şi tocaţi usturoiul.
- Încingeţi uleiul într-o cratiţă.
- Sotaţi uşor usturoiul şi ceapa.
- Stingeţi cu roşiile, vinul şi supa de carne.
- Adăugaţi chimionul, zahărul nucşoara şi scorţişoara.
- Fierbeţi sosul până când ceapa se înmoaie.
- Asezonaţi cu sare şi piper – dacă mai e cazul.
- Adăugaţi chiftelele în sos şi lăsaţi-le să dea un clocot.
- Opriţi focul şi mai lăsaţi chiftele în sos încă 20 de minute.
Soutzoukakia se serveşte cu cartofi prăjiţi, pudrat cu oregano şi cu o bucată de pita lângă. Yassou!
_____________________________________________