Soté de ciuperci, sau ciuperci sotate/înăbuşite mai pe româneşte, iată una dintre cele mai populare garnituri, în special pentru peşte şi pui. Deşi, din păcate, lipseşte din majoritatea restaurantelor româneşti. O reţetă foarte simplă în aparenţă dar de (prea) multe ori prost realizată. Cele mai potrivite şi utilizate ciuperci pentru această reţetă sunt de altfel şi cele mai răspândite – Agaricus bisporus, cunoscute ca champignon de Paris – iar cele mai gustoase sunt versiunea cafenie a acestora (portobello). Secretul acestor ciuperci este să le gătiţi la foc iute pentru a rămâne suculente în interior şi rumenite în exterior.
Reţetă: Soté de ciuperci
Ingrediente:
- 400-500 grame ciuperci proaspete
- 4 linguri ulei
- 3 căţei de usturoi (opţional)
- 2 linguri pătrunjel tocat
- sare
- piper proaspăt măcinat
Preparare:
- Spălaţi ciupercile sub jet rapid de apă rece şi îndepărtaţi-le urmele de pământ cu o perie. Nu vă speriaţi, contrar aparenţelor, nu se vor îmbiba cu apă.
- Tăiaţi ciupercile în bucăţi mărişoare, cu latura de aproximativ 1,5-2 centimetri diametrul. Dimensiunea lor se va reduce simţitor la gătit. Dacă sunt mici, folosiți-le ca atare.
- Curăţaţi şi tocaţi usturoiul.
- Tocaţi pătrunjelul.
- Încingeţi o lingură de ulei într-o tigaie.
- Adăugaţi ciupercile.
- Scuturaţi la intervale scurte de timp tigaia pentru a mişca ciupercile.
- După ce s-a evaporat lichidul lăsat de ciuperci (5 minute), adăugaţi restul de ulei.
- Lăsaţi ciupercile să se rumenească frumos încă 2-3 minute
- Adăugaţi usturoiul şi imediat asezonaţi cu sare şi piper.
- Adăugaţi pătrunjelul, amestecaţi şi luaţi de pe foc. Sotéul de ciuperci e minunat ca garnitură sau se poate servi ca atare, presărat cu parmezan şi mămăligă la grătar.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 20 minute
Porţii: 2