Sosul sweet chili este, aşa cum îi spune şi numele, un sos dulce pe bază de chili (ardei iuţi roşii) indispensabil bucătăriei thailandeze, vietnameze dar foarte popular şi în alte bucătării asiatice. Ideal alături de pacheţele de primăvară, la preparatele din creveţi şi pui (în special cele la grătar), sosul sweet chili se asociază şi cu legumele crude (ex.castraveţi) în salate sau pentru marinarea peştelui ce urmează a fi gătit.
Sosul sweet chili se comercializează şi în România, dar se poate prepara simplu şi acasă, dacă aveţi la îndemână ingredientele necesare.
Porţii: 250 ml
Timp de preparare: 30 de minute
Ingrediente:
- 200 ml vin din orez
- 3 linguri sos de peşte
- 1/2 cană de zahăr
- 1 lingură fulgi de chili (ardei iuţi uscaţi şi tocaţi)
- 3 căţei de usturoi
- 2 linguri sherry (opţional)
- 1 lingură amidon
Preparare:
- Curăţaţi şi tocaţi usturoiul.
- Puneţi la fiert vinul cu fulgii de chili, zahărul, sosul de peşte şi usturoiul.
- Fierbeţi sosul 12 minute până scade la jumătate.
- Amestecaţi 1 lingură de amidon cu 1/4 cană de apă rece.
- Încorporaţi amidonul în sos.
- Fierbeţi la foc mic şi amestecaţi până se îngroaşă şi devine lucios-cleios.
Sosul sweet chili se serveşte rece pentru carnea de creveţi, pui, peşte, etc.