Unul dintre mai populare sosuri orientale, folosit cu predilecţie în bucătăria chinezească – de unde provine – şi cea vietnameză, hoisin este cunoscut ca sosul pentru prepararea purcelului de lapte asiatic (rumenit deasupra focului ore în şir), indispensabil pentru raţa Peking şi absolut necesar pentru carnea preparată pe grătarele îndepărtatului est, în special pentru costiţele de porc.

În mod misterios, numele său desemnează fructele de mare, deşi sosul nu conţine peşte şi nici nu se foloseşte de regulă în combinaţie cu acesta. Preparat din pastă de soia sau fasole în combinaţie cu oţet, zahăr, usturoi şi ardei iute, sosul hoisin are toate ingredientele necesare (uleiuri, acizi şi condimente) pentru o marinată de calitate, cu amprentă asiatică. Multe dintre sosurile hoisin folosesc miere şi unt de arahide.

Ingredientele şi proporţia lor diferă în funcţie de utilizarea sosului. De exemplu, hoisin-ul pentru porc sau pui este mai puţin dens decât cel pentru vită şi vânat (inclusiv raţă) şi mai dulce dacă este folosit pentru dim sum, notele sale fiind date de sosul de soia (light pentru porc şi pui, dark pentru vită şi vânat, normal pentru dim sum).

Timp preparare: 5 minute

sos_hoisin Ingrediente:

  • 4 linguri de sos de soia
  • 2 linguri de unt de arahide sau pastă de fasole neagră
  • 1 lingură de miere
  • 2 linguriţe de oţet din orez (sau oţet din vin alb slab)
  • 1 jumătate de căţel de usturoi tocat
  • 2 linguriţe ulei de susan
  • 20 de picături de sos iute chinezesc (se poate înlocui cu alt sos iute pe bază de ardei iuți sau chilli)
  • 1 praf de piper

Preparare:

Se combină toate condimentele într-un bol. Pentru un plus de omogenitate untul de arahide, mierea şi sosul de soia- în special cel dark – se folosesc la temperatura camerei.

Sosul Hoisin se păstrează în frigider mai multe zile, într-un borcan acoperit.

[tip]În prezent, majoritatea hypermarketurilor şi supermarketurilor bune comercializează sos Hoisin ambalat.[/tip]

print

2 Comentarii

Comments are closed.