Ceva Bun

Sos de roşii pentru pizza

Un amestec simplu, destinat a servi drept liant ingredientelor unei pizza de calitate dar, în acelaşi timp, gata să fie oricând transformat într-un sos de paste rapid, la care e suficient să mai adăugaţi câteva ciuperci şi şuncă pentru a obţine o porţie de paste milaneze. Şi ăsta e doar un exemplu.

Deşi apropiat de ketchup, sosul de roşii pentru pizza are doar câteva similarităţi de bază cu acesta (roşii, usturoi, busuioc) şi multe diferenţe (nu conţine amidon, oţet, soia, ghimbir, etc), aşa că nu le confundaţi sau înlocuiţi între ele.

[note]Reţeta de mai jos este pentru sosul de roşii gătit. Există şi o versiune rapidă în care ingredientele sunt pasate şi folosite crude.[/note]


Reţetă: Sos de roşii pentru pizza

Ingrediente:

  • 5 linguri ulei de măsline
  • 2 căţei de usturoi pisaţi
  • 400 grame cuburi de roşii (fără coajă) proaspete sau din conservă
  • 1 lingură piure (pastă) de roşii
  • 1 ceapă mică tocată mărunt
  • 1 lingură busuioc proaspăt tocat
  • 1 linguriţă rasă oregano uscat
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul.
  2. Încingeţi uleiul într-o crăticioară.
  3. Adăugaţi şi sotaţi ceapa până devine sticloasă.
  4. Adăugaţi usturoiul şi mai sotaţi câteva secunde.
  5. Adăugaţi cubuleţele de roşii, piureul (pasta) de tomate, busuiocul, oregano, zahărul, apă şi puţină sare.
  6. Reduceţi focul la minim şi fierbeţi aproximativ 20 de minute.
  7. Asezonaţi cu sare şi piper după gust.
  8. Trageţi sosul de pe foc, lăsaţi-l să se răcească şi serviţi-l ca atare pe blatul de pizza, înainte de adăugarea celorlalte toppinguri
    [tip]Pentru o pizza cu aspect rustic sau ca bază pentru paste folosiţi sosul aşa cum l-aţi preparat. Dacă doriţi o textură mai fină îl puteţi  pasa (mixa în blender). Sosul se poate păstra în frigider – acoperit – timp de 1 săptămână.[/tip]

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 30 minute

Porţii: 4

print