Un sos simplu şi rafinat, minunat alături de legume fierte sau peşte (în special cel cu carne albă).  Aromat şi totodată picant, acest sos devine cu uşurinţă un favorit.

Porţii: 4

Timp de preparare: 15 minute

Ingrediente:

  • 1 ceapă
  • 2 căţei de usturoi
  • 2 lămâi
  • 1 ardei iute mic
  • 150 ml smântână dulce (minim 30% grăsime)
  • 150 ml supă de legume sau pui
  • 2 linguri de ulei
  • 80 grame de unt
  • sare
  • piper alb

Preparare:

  1. Răzuiţi fin coaja lămâilor şi extrageţi zeama.
  2. Curăţaţi şi tocaţi fin ceapa şi usturoiul.
  3. Îndepărtaţi seminţele ardeilor şi tăiaţi-i fin.
  4. Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă.
  5. Adăugaţi şi sotaţi, timp de maxim 1 minut, ceapa, usturoiul şi ardeiul iute.
  6. Adăugaţi coaja rasă de lămâie.
  7. Stingeţi cu zeama de lămâie şi supă.
  8. Fierbeţi timp de 5-6 minute, până când ceapa, usturoiul şi ardeiul s-au înmuiat.
  9. Adăugaţi smântâna dulce amestecând continuu, la foc mic.
  10. Adăugaţi untul şi amestecaţi uşor până se topeşte.
  11. Asezonaţi cu sare şi piper alb după gust.

Sosul de lămâie cu ardei iute se serveşte fierbinte alături de legume  sau peşte, fiert sau la grătar.

print