Un sos cu adevărat deosebit. Dulce acrişor, opţional picant, rapid şi uşor de făcut, gustos şi foarte versatil. La limita dintre un ketchup sau zacuscă rapidă – şi dietetică – şi o cremă vegetariană, acest sos se pretează la multiple feluri de gustări sau chiar sos de sine stător pentru sine sau fripturi.
Porţii: 8-10
Timp de preparare: 10 minute
- 1 borcan de ardei copţi
- 2 linguri ketchup dulce
- 1 lingură ulei de măsline
- 2 căţei de usturoi
- 1 linguriţă frunze de busuioc uscat (sau 1 lingură de busuioc proaspăt)
- 1 linguriţă sos de chili (opţional)
- sare
- piper
Preparare:
- Scoateţi şi scurgeţi ardeii de lichidul în care au fost conservaţi.
- Curăţaţi căţeii de usturoi.
- Pasaţi într-un mixer sau blender ardeii copţi, sosul de ardei iute, ulei de măsline, ketchup, usturoi, frunzele de busuioc, sare şi piper.
- Acoperiţi borcanul şi ţineţi-l la rece până la servire.
Pentru ce se poate folosi sosul de ardei copt:
- sandvişuri cu carne friptă sau fiartă
- sandvişuri cu brânză feta
- sos pentru fripturi
- dressing pentru fasole fiartă
- cartofi copţi sau prăjiţi
- tartine vegetariene sau de post
- etc.
[tip]Pentru această reţetă se pot folosi şi ardei proaspăt copţi sau ardei copt congelat (decongelat în prealabil). În acest caz adăugaţi 2 linguri de oţet şi 1 linguriţă de zahăr.[/tip]