Dulce acrişor, cu un iz afumat, sosul de mai jos este un clasic al culturii culinare americane care divinizează grătarul (barbeque). Foarte simplu de realizat în doar câteva minute, acest sos este ideal alături de aproape orice carne la grătar, în special lângă burgeri şi coaste. Ingredientul care dă gustul specific, de afumat, este esenţa de fum de Hickory (Hicori, în limba română, arbore subtropical din familia nucului) care se găseşte în orice supermarket din SUA dar şi în magazinele online din România.
[note]În Statele Unite există o multitudine de variante ale acestui sos barbeque adaptat gusturilor locuitorilor din fiecare oraş şi din fiecare stat. [/note]
Porţii: 6-10
Timp de preparare: 30 de minute
Ingrediente:
- 300 ml pastă de tomate
- 3 linguri rase zahăr (preferabil brun)
- 2 linguriţe concentrat de fum Hickory
- 4 linguri oţet
- 1 lingură rasă amidon
- 1 linguriţă rasă pudră de usturoi
- 1/2 linguriţă pudră ghimbir
- 1 vârf de cuţit pudră de enibahar
- 1/2 linguriţă boia de ardei iute (opţional)
- 1 vârf de cuţit de sare
- 1/2 linguriţă piper proaspăt măcinat
Preparare:
- Puneţi la fiert la foc mic cele 3 linguri de zahăr amestecate cu 3 linguri de apă.
- Lăsaţi să fiarbă siropul până începe a se carameliza.
- Adăugaţi pasta de tomate, enibaharul, ghimbirul, usturoiul, boiaua de ardei iute, sarea şi piperul.
- Fierbeţi la foc mic 5 minute.
- Amestecaţi într-o cană oţetul cu amidonul şi esenţa de fum.
- Adăugaţi amestecul de amidon în sos şi amestecaţi bine.
- Lăsaţi sosul să mai dea câteva clocote.
- Răciţi şi păstraţi la rece. Se poate păstra, acoperit, câteva săptămâni.
Sosul barbeque este excelent alături de cărnuri roşii şi albe la grătar, pentru marinat şi glazurat coastele de porc la grătar.