Una dintre cele mai populare fripturi la tigaie, şniţelul vienez este răspândit astăzi în întreaga lume. Popularitatea sa se datorează faptului că este foarte gustos, uşor de gătit şi versatil în servirea sa, caldă sau rece. Şniţelul vienez apare în secolul XIX în Austria şi este inspirat de mai vechiul cotoletta alla milanese. Diferenţa dintre medievalul preparat milanez şi cel vienez constă în carnea folosită la preparare: cotlete de porc (chiar şi cu os) pentru cel milanez, respectiv fleică de vită pentru cel vienez. Chiar dacă în prezent şniţelul se prepară şi din alte cărnuri – deseori din curcan şi uneori de porc în Viena, şi din multe alte cărnuri în afara Austriei – principiile de bază ale acestui preparat rămân aceleaşi. Un adevărat şniţel trebuie să fie fraged în interior, crocant în exterior şi deosebit de gustos peste tot.
[readalso] Vezi aici și rețeta de: Șnițel de pui la cuptor. [/readalso]
Reţetă: Șnițel vienez
Ingrediente:
- 2 bucăţi de fleică de vită (de regulă bucată din pulpă), de aproximativ 180-200 de grame fiecare
- 1 ou
- 2 linguri făină
- 2-3 linguri pesmet
- sare şi piper
- 1 sfert de lămâie
- ulei pentru prăjire
Preparare:
- Pregătiţi carnea: eliminaţi zgârciurile şi bateţi-o bine cu un ciocan pentru carne. Carnea trebuie să-şi reducă la jumătate grosimea în urma acestui proces.
- Amestecaţi făina cu puţină sare şi piper.
- Bateţi oul cu 1 lingură de apă.
- Treceţi cele două bucăţi de carne prin făină. Eliminaţi excesul de făină.
- Treceţi cele două bucăţi de carne prin ou.
- Scurgeţi carnea de ou şi treceţi-o prin pesmet. Presaţi uşor pentru ca pesmetul să adere la învelişul de ou.
- Prăjiţi şniţelul, în baie de ulei sau pe ambele părţi, până se rumeneşte şi devine auriu.
- Scoateţi şniţelul din ulei şi puneţi-l pe un şervet de hârtie pentru a elimina excesul de grăsime.
- Şniţelul vienez se serveşte tradiţional cu salată de cartofi, un sfert de lămâie şi un pahar de vin.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 15 minute
Porții: 2
[note]În acelaşi mod se prepară şniţelul din carne de porc – numit în Germania Schnitzel Wiener Art – cel de curcan, pui, miel, etc. [/note]
[tip]Cea mai bună grăsime pentru prăjirea şniţelului este untura de porc sau untură în amestec cu ulei, în proporţii egale.[/tip]
[tip]Pentru a nu vă murdări pe mâini, introduceţi doar o jumătate a bucăţii de carne în ou şi pesmet şi, după, celalaltă jumătate ţinând de cea gata făcută. [/tip]
[warning]Nu folosiţi bucăţi de carne cu zgârciuri sau ale căror zgârciuri nu le-aţi putut tăia şi frăgezi prin prelucrarea cu ciocanul, deoarece şniţelul se va strânge inestetic la prăjire iar carnea va fi tare şi neapetisantă.[/warning]