Ciupercile pleurotus ascund sub aparenţa banală o carne vegetală cu un gust şi o textură deosebită, capabilă să substituie cu succes carnea. Excelentă când sunt gătite la grătar, aceste ciuperci sunt şi mai gustoase atunci când sunt prăjite într-un pane care să le păstreze sucurile.
Secretul pentru a obţine un astfel de şniţel de post este folosirea unui aluat fără ouă, pe bază de bere, similar cu cel folosit de britanici pentru tradiţionalul fish and chips (peşte cu cartofi).
Porţii: 4
Timp de preparare: 30 de minute
- 1 kilogram de ciuperci pleurotus (fără tulpină)
- 400 ml bere blondă
- 200 grame de făină
- 50 grame de amidon
- sare
- piper
- 1 litru de ulei pentru prăjit
[note] Pentru a obține șnițele arătoase și bine pătrunse, alegeți ciuperci cât mai plate sau apăsați-le bine cu podul palmei înainte de a le trece prin aluat. În acest fel, nu se vor curba la prăjit. [/note]
Preparare:
- Săraţi uşor ciupercile şi lăsaţi-le să se înmoaie câteva minute.
- Puneţi uleiul la încins într-o cratiţă adâncă.
- Amestecaţi amidonul cu făina, puţină sare şi piper, într-un castron.
- Adăugaţi berea şi omogenizaţi. Trebuie să obţineţi un aluat similar cu cel de clătite dar mai gros.
- Treceţi ciupercile prin aluat şi prăjţi-le în baie de ulei (uleiul să fie bine încins).
- Scoateţi ciupercile prăjite pe un şervet de hârtie pentru a absorbi excesul de grăsime.
Şniţelul de ciuperci se serveşte cald sau rece, cu garnitură de cartofi, orez sau cu salată.
[tip]Dacă nu ţineţi post puteţi realiza un aluat mai pufos adăugând 1 ou şi 1 plic de praf de copt. În acest caz, reduceţi cantitatea de bere cu 50 de ml.[/tip]
[tip]Pentru un şniţel mai crocant, puteţi trece şniţelul prin pesmet înainte de prăjire.[/tip]
_____________________________________