Oul este, alături de lapte, sursa proteică cel mai uşor de produs şi utilizat. Plin de calităţi, oul conţine vitamine, minerale, grăsimi şi proteine complete, majoritatea localizate în gălbenuş. Albuşul conţine predominant apă şi câteva proteine.
Un ou cu masa de 50 grame are o valoare energetică de 90-100 calorii și echivalentă ca valoare nutritivă cu aproximativ 150 ml de lapte sau 40 grame de carne sau 20 grame brânză uscată. Digestibilitatea oului este foarte ridicată: 97% pentru albuș și 100% pentru gălbenuș.
Ouăle se gătesc în multe feluri: coapte, prăjite, fierte, înăbuşite, etc. şi au un rol important de liant în liezonuri, sosuri, creme, aluaturi, sufleuri şi budinci.
Precauţii
În ciuda numeroaselor sale calităţi, ouăle prezintă şi riscuri pentru sănătate. Deoarece sunt bogate în colesterol (până la 0,8% în oul de găină şi 1,6% în oul de raţă), consumul mediu săptămânal de ouă ar trebui redus la 4 bucăţi. Principala boală – rară, din fericire – este trasmiterea prin intermediul gălbenuşului a bacteriei Salmonella enteridis, care poate duce la îmbolnăviri şi chiar moarte în cazul persoanelor cu un sistem imunitar deficitar. Totuşi, riscul e scăzut şi poate fi îndepărtat prin gătirea corespunzătoare a ouălor.
Femeile însărcinate şi copii trebuie să reducă la minim sau să evite consumul de maioneza deoarece aceasta conţine ouă crude.
Păstrare
Ouăle proaspete se conservă prin refrigerare (păstrarea în frigider), la temperaturi cuprinse între 1 şi 5 grade. Prospeţimea ouălor se poate verifica prin scufundarea lor în apă: dacă oul este culcat pe fundul vasului este proaspăt.
Cele mai folosite ouă sunt ouăle produse de către găini, însă se consumă şi ouăle de raţă, gâscă, prepeliţă, struţ etc.
Dimensiunea unui ou diferă în funcție de specia, vârsta şi hrana păsării care l-a produs.
- XL (foarte mare) – peste 73 de grame
- L (mare) – 63-73 de grame
- M (mediu) – 53-63 de grame
- S (mic) – sub 53 de grame
Majoritatea reţetelor fac referire – dacă nu se specifică altceva – la ouăle de găină, cu dimensiuni medii de 60 de grame.
[note]În China ouăle sunt foarte valoroase şi iubite şi se vând la kilogram.[/note]
Hmm, daca ouale proaspete se scufunda, iar cele mai vechi nu asta ar ca oul isi schimba greutatea in timp ? Sau se umfla ?
@Sol, ca sa faci omleta trebuie sa spargi oul. si tot asa si ca sa faci pui 🙂 Oul isi schimba masa si volumul in timp. Ca un hopa-mitica. Iar prin pastrarea indelungata a unui ou – vreme de cateva luni – se obtine o granula de chihlimbar.
@cevabun,
Hmm, asta ar inseamna ca ‘respira’ coaja de ou, altfel nu ar putea oul sa-si modifice masa, doar volumul, nu ?
@Sol, suntem absolut convinsi ca (virgula) coaja de ou este poroasa cu un scop. Si ca prin intermediul ei se pot dezvolta ulterior procesele fizice si chimice ulterioare. Oul este cat se poate de viu si de datator de viata 🙂
Corect! 🙂
Am sa tin minte si am sa aplic testul de acum, multumesc de informatii.
fff tari informatiile m-au ajutat la temele la tehnologie
am luat 10 la tehnologie multumesc sunteti cei mai tari!!!!!
Comments are closed.