În ciuda respectului deosebit pe care germanii îl poartă şniţelului vienez – pe care îl numesc wiener art schnitzel – berlinezii au o perspectivă proprie asupra felului în care trebuie să arate acesta. Şniţelul berlinez se prepară de regulă din carne de porc şi e însoţit – cum altfel!? – de două ouă ochiuri.
Porţii: 2
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente:
- 2 bucăţi de fleică de porc (de regulă bucată din pulpă), de aproximativ 180-200 de grame fiecare
- 5 ouă
- 2 linguri făină
- 2-3 linguri pesmet
- sare şi piper
- 1 jumătate de lămâie
- 50 grame unt
- ulei pentru prăjire
Preparare:
- Pregătiţi carnea: eliminaţi zgârciurile şi bateţi-o bine cu un ciocan pentru carne. Carnea trebuie să-şi reducă la jumătate grosimea în urma acestui proces.
- Amestecaţi făina cu puţină sare şi piper.
- Bateţi un ou cu 1 lingură de apă.
- Treceţi cele două bucăţi de carne prin făină. Eliminaţi excesul de făină.
- Treceţi cele două bucăţi de carne prin ou.
- Scurgeţi carnea de ou şi treceţi-o prin pesmet. Presaţi uşor pentru ca pesmetul să adere la învelişul de ou.
- Prăjiţi şniţelul, în ulei amestecat cu unt, pe ambele părţi, până se rumeneşte şi devine auriu.
- Scoateţi şniţelul din ulei şi puneţi-l pe un şervet de hârtie pentru a elimina excesul de grăsime.
- În paralel, faceţi câte două ouă ochiuri, pe rând. Ouăle trebuie să aibă gălbenuşurile legate dar moi.
Şniţelul berlinez se serveşte cu câte două ochiuri peste, garnitură de cartofi prăjiţi şi un sfert de lămâie. Berea este un însoţitor perfect.
___________________________________