Salata răcoroasă a orientului încins, shirazi este o clasică a bucătăriei iraniene, cu rădăcini încă din vechea Persie, ce are capacitatea de a răcori şi împrospăta bolta palatină.
Amestec de roşii, castraveţi, ceapă roşie şi usturoi, desăvârşit cu prospeţimea sucului de lămâie şi vioiciunea picantă a frunzelor de mentă proaspătă, salata shirazi se potriveşte de minune alături de un kebab, o koftă sau pur şi simplu lângă o lipie proaspătă. Salata shirazi poartă numele oraşului său de origine, Shiraz , capitala provinciei Fars.
Porţii: 2
Timp de preparare: 20 minute (plus 30 la rece)
Ingrediente:
- 2 roşii mari
- 1 castravete (lung, “de seră”)
- 1 ceapă roşie
- 2 căţei de usturoi
- 4 linguri ulei de măsline
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 20 frunze de mentă proaspătă (sau 1 lingură mentă uscată)
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi castravetele.
- Tăiaţi castravetele şi roşiile în felii şi scoateţi-le seminţele.
- Tăiaţi roşiile şi castraveţii în cubuleţe mici.
- Curăţaţi ceapa şi usturoiul.
- Tocaţi ceapa fin şi pisaţi usturoiul.
- Tocaţi mărunt frunzele de mentă.
- Amestecaţi castravetele, roşiile, ceapa, usturoiul şi menta.
- Adăugaţi uleiul de măsline şi zeama de lămâie.
- Asezonaţi cu sare şi puţin piper.
- Introduceţi salata la rece pentru 30 de minute pentru ca aromele sale să se răspândească uniform.
Salata shirazi se consumă rece, alături de mâncăruri picante din carne sau ca atare.