Salata orientală de varză (a nu se confunda nici cu salata orientală şi nici cu salata de varză) este un dulce-acrişor-aromat în care, alături de varză, regăsim morcovul, algele şi/sau urechile de lemn, totul asezonat cu sos de soia, ulei de susan, ghimbir, zahăr şi oţet. O minunăţie!
Vezi aici și rețeta de Salată cu vită și vinegretă de susan.
Reţetă: Salată orientală de varză cu urechi de lemn
Ingrediente:
- 1 varză mică spre medie
- 2 morcovi
- 2 linguri de ciuperci urechi de lemn (uscate)
- 1 căţel de usturoi
- 2 linguri ulei de susan
- oţet de orez sau din vin
- 1 lingură zahăr
- 4 linguri sos de soia
- 1 linguriţă rasă pudră de ghimbir
- 1 lingură seminţe de susan
- sare
- piper alb
Preparare:
- Puneţi la hidratat urechile de lemn în apă călduţă pentru 30 de minute.
- Curăţaţi varza şi tăiaţi-o fin. Frecaţi varza cu 1 lingură de sare şi lăsaţi-o să se înmoaie.
- Curăţaţi morcovul şi treceţi-l prin răzătoarea mare sau tăiaţi-l julienne (bastonaşe).
- Tăiaţi ciupercile hidratate fâşii.
- Faceţi pastă căţelul de usturoi cu puţină sare.
- Preparați sosul pentru salată: amestecaţi usturoiul cu sosul de soia, uleiul de susan, zahărul, pudra de ghimbir şi 4 linguri oţet.
- Stoarceţi varza şi amestecaţi-o cu morcovul şi urechile de lemn într-un castron încăpător.
- Asezonaţi cu amestecul aromat.
[note]Cantităţile de zahăr/sos de soia/oţet/ulei de susan sunt orientative. Salata se asezonează după gust, în funcţie de dulceaţa ingredientelor.[/note] - Acoperiţi şi lăsaţi la rece minim 30 de minute înainte de servire.
Timp de pregătire: 60 minute
Porţii: 4